medved Svet24.si

Video: Medved se veselo sprehaja po italijanskem ...

kate, kraljeva-družina, karel-iii Svet24.si

Foto: Navihani trenutki najmlajših članov ...

športne stave, športna loterija Necenzurirano

Zlata kokoš športnih stav na muhi Čehov in ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Magazin

Peter Prevc se je poslovil, a skakalci so odločeni še naprej zmagovati

Deli na:
Peter Prevc se je poslovil, a skakalci so odločeni še naprej zmagovati

Peter Prevc - Foto: Luka Vovk

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Robert Hrgota je na kondicijskem treningu v Kranju dejal, da bo v novi sezoni tudi po odhodu Petra Prevca v tekmovalni pokoj cilj skakalcev zmagovalni oder. Povedal je, da si bodo poleti prizadevali za dodatno kvoto za zimo, v kateri bo poleg novoletne turneje tudi SP v Trondheimu.

"Poleti si želimo pridobiti kvoto za zimsko sezono in za šest članov za prve tekme svetovnega pokala. Poleg SP, kjer bomo branili dve zlati medalji, je vsako leto pomembna novoletna turneja. Pričakujem pestro zimo, na vsaki tekmi pa si želimo stopiti na stopničke za najboljše. Prvi cilj trenutno pa je, da fantje ostanejo zdravi do zime. Če bodo na najvišji ravni vsi vedo, kaj znajo narediti," je napovedal Hrgota.

Prevc je 24. marca na letalnici v Planici zaključil izjemno kariero tudi kot najboljši Slovenec na petem mestu v skupnem vrstnem redu sezone svetovnega pokala. Na devetem mu je sledil Lovro Kos, na 13. je končal Domen Prevc, na 14. Anže Lanišek, ki pa je bil v drugem delu zime poškodovan.

"Sedaj je v reprezentanci A šesterica, v njej so Lanišek, Kos, Prevc, Timi Zajc, Žak Mogel in Žiga Jelar. Želim si, da bi bila tudi reprezentanca B bolj konkurenčna, zato smo v naši ekipi pustili Maksima Bartolja. V strokovnem vodstvu je tudi nekaj menjav, Gašperja Vodana je kot pomočnik zamenjal Miro Zupančič, ki je bil pomočnik na Finskem pred tem, fizioterapevt je Lojze Petek. Ostala sta pomočnik trenerja Jani Grilc in kondicijski trener Matjaž Polak," je ekipo predstavil Hrgota.

Veseli ga, da bodo imeli poleti več časa za treninge, ker so bile lani poleti evropske igre na Poljskem. "Lažje je bilo napraviti načrt, kaj želimo nadgraditi. Poleg tega tudi ni bilo večjih sprememb pri opremi. Tako bomo lažje nadgradili detajle tako pri tehniki kot pri opremi ter dali večji poudarek osnovni pripravi."

Glavni trener ocenjuje, da imajo njegovi varovanci še več motivacije, ko ni več z njimi Petra Prevca. "Ni več neformalnega kapetana in sedaj vedo, da morajo prevzeti vodenje. Če bodo pravilno vzeli slovo Petra, bo to le še dodatni plus za nas," je dodal Hrgota.



"Bomo videli, kako se bo to pozimi poznalo. Petra še vidimo, nekajkrat smo se že srečali po slovesu. Toda tu smo ostali, ki moramo sedaj stopiti korak naprej in pokazati svoj maksimum in potem bo vse lažje. Peter je zelo lepo zaključil športno pot in dobro bi bilo to nadaljevati," je o slovenskih skokih po slovesu legende povedal Lanišek.

Na tekmovanja se je po poškodbi kolena, ki jo je utrpel ob koncu januarja na treningu v Planici, vrnil marca. "Poškodba je pozabljena, treniram normalno in dobro je to, da sem pozimi naredil veliko več, kot bi bilo potrebno. Želja po tekmovanjih je bila zelo velika in to je bila dobra odločitev. Poleti nimam tekmovalnih ciljev, želim najti prave nastavitve opreme in tehniko skokov," je pojasnil Lanišek.

Lovro Kos si želi, da bi se počasi že začeli tudi skakalni treningi. "Poleti si želim stabilizirati in dvigniti tehniko za zimo. Trenutno je pomembna predvsem umirjenost na treningih, da se gre v pravo smer. V naslednji zimi se želim prej priključiti svetovnemu pokalu kot v prejšnji in potem uživati na tekmah. Če slednjega ni, si hitro preveč zaskrbljen in potem gre le še na slabše."

Dimen Prevc je minulo sezono sklenil z drugim mestom na finalu v Planici, zaostal je le za Avstrijcem Danielom Huberjem.

"Želim si, da bi napravil napredek tudi v fizičnem pogledu glede na lansko sezono, prav tako glede opreme. Pri slednjem se nadejam, da bomo vse spravili v 'predalčke' že do jeseni. Poleti si želim nastopiti na nekaj tekmah in preveriti nova pravila v praksi, pa tudi, da dobim nazaj občutke za tekmovalni utrip. Želja je, da stopimo na zmagovalni oder na čim več tekmah, to mora imeti vsak v sebi. Na ta način bomo v novi zimi mogoče osvojili še kakšne stopničke več kot v minuli," si je zaželel Domen Prevc.