Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

Jasmin Stavros Svet24.si

Jasmin Stavros: "Imam kostnega raka, borim se za ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

franc breznik-pl Reporter.si

Neverjetno: Janšev patriot Franc Breznik in ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peter Habe – zbiratelj s strastjo

Deli na:
Peter Habe – zbiratelj s strastjo

Peter Habe in del njegove zbirke. - Foto: Primož Lavre

Strast zbiranja je izjemno močna, težko se ji je odreči. Zbiratelj Peter Habe jo je začutil v otroštvu, ko je zbirateljsko žilico v njem spodbudil stric Jože Habe z zbirko ur in kovancev.

V zbirki  Petra Habeta je mogoče najti prav vse, kajti skoraj ni antikvitete, ki ne bi pritegnila njegove pozornosti. Najbolj ljubi so mu predmeti, povezani z domačimi kraji in z Lokovino, kjer ima z družino ekološko kmetijo s hišnim imenom Blažiš (priimek po mamini strani), ter z bližnjo Dobrno.

Zanima ga vse, kar je povezano z vojaško zgodovino Slovenije. V zadnjem obdobju si želi najti še kakšno slovensko »regent pipo«, kar bo precej težka naloga, saj so izjemno redke: »Malo je bilo namreč zavednih Slovencev, ki bi si na pipo napisali svoje ime v slovenščini in slovenske verze, zato se toliko bolj dragocene.«

Kje je našel stare razglednice, poslane iz zdravilišča Dobrna, koliko je plačal za posamezno in koliko bi lahko stala večja zbirka, ki si jo je želel? V čem je posebna njegova zbirka in kaj je najraje kupoval od zbirateljev iz Celja in Maribora?  

S kakšnim prelomnim vojaškim dogodkom so povezane najdbe na Kojskem pri Vojniku in kaj je bilo najdeno pred šestimi leti?Poleg avta znamke Austin ima Habe v svoji zbirki še dva starodobnika, vsi trije so registrirani. Kaj je povedal o modelu panter lima?

S  500-kubičnim motorjem znamke Wanderer je Habe prevozil vso Slovenijo, prav tako z motorjem, ki ga je izdelal skupaj s kolegi. Na njem je vse, razen šasije za motor, izdelano ročno. Motor izstopa tudi po izjemno posebnem in redkem dodatku.

S kakšno strastjo je iskal kolo izdelano v Tribuni, nekdanji največji tovarni koles pred drugo svetovno vojno? S katerim nakupom je povezan njegov takojšen odhod v nemški Mannheim? Katera  kolesa zbudijo največ pozornosti pri obiskovalcih muzeja in katero med njimi je bilo zanimivo za italijansko filmsko ekipo?
 
VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24