Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Padli so še Švicarji, slovenski rokometaši s polnim izkupičkom v drugi krog EP

Deli na:
Padli so še Švicarji, slovenski rokometaši s polnim izkupičkom v drugi krog EP

Foto: Vestnik.si

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu evropskega prvenstva na Norveškem in Švedskem ter v Avstriji v torek v Göteborgu premagala Švico z 29:25. V drugi del, ki bo med 17. in 22. januarjem v Malmöju, napreduje s polnim izkupičkom zmag in dvema točkama.

Slovenski rokometaši so zaključili prvi del evropskega prvenstva, v skupini F so dosegli tri zmage. Po uvodni zmagi nad Poljaki s 26:23 so nato premagali ene najresnejših kandidatov za odličje iz Švedske z 21:19, za slovo od drugega največjega švedskega mesta pa so danes na kolena položili še Švicarje.

Slovenski rokometaši so se s strahom odpravili na letošnje evropsko prvenstvo. Dober mesec dni pred prvenstvom je vodstvo Rokometne zveze Slovenije zaradi skrhanih odnosov razrešila Črnogorca Veselina Vujovića. Na klopi ga je zamenjal Ljubomir Vranješ.

Član legendarne švedske rokometne zasedbe "Bengan Boys", ki je prevladovala konec devetdesetih let minulega in v začetku tega stoletja - Švedska je v tem obdobju štirikrat slavila na evropskih in enkrat na svetovnem prvenstvu ter osvojila tri srebrna odličja na olimpijskih igrah - se ni ustrašil izziva. Nekdanji selektor madžarske reprezentance in tamkajšnjega Veszprema, ki je v sezoni 2013/14 nemški Flensburg popeljal do končne zmage v ligi prvakov, je v zelo kratkem času dobesedno preporodil slovenske rokometaše.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi se bodo v drugem delu letošnjega evropskega prvenstva v Malmöju tako pomerila z Norvežani, Portugalci in Islandci, njihov četrti tekmec pa bo znan po sredinih tekmah zadnjega kroga skupine E.


Vranješ je na poti do tretje zmage na prvenstvu - na njem so si za napredovanje v drugi del lahko privoščili celo poraz s sedmimi goli - uporabil skorajda vse svoje varovance ter nekoliko spočil najbolj obremenjene (Dean Bombač, Jure Dolenec, Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek).

Slovenija je na tekmi prikazala zelo rutinirano predstavo, kljub številnim tehničnim napakam v napadu in ne preveč bleščeči obrambi pa so imeli Švicarje vseskozi pod nadzorom.

Po odličnih slovenskih predstavah v Scandinaviumu in nekoliko presenetljivih razpletih dvobojev v Trondheimu in Malmöju, ki gostita skupine D in E - ta se v drugem delu križa s slovensko skupino F - pa nekateri strokovnjaki Deana Bombača, Jureta Dolenca, Boruta Mačkovška in druge slovenske rokometaše celo uvrščajo med najresnejše kandidate za odličja.

A Vranješ in njegovi varovanci ne razmišljajo tako daleč. Prvi cilj so več kot presegli, zavoljo zmage nad Švedi v Malmö odhajajo z dvema točkama, drugi cilj pa je celo bolj dosegljiv, kot se je zdel pred odhodom na EP. Rokometni velikani iz Francije, pred začetkom turnirja najbolj verjetni slovenski tekmeci v drugem delu tekmovanja, so že izpadli iz boja za kolajne, to grozi tudi zadnjim olimpijskim in svetovnim prvakom z Danske.

Iz skupine D v Trondheimu sta napredovala Norveška in Portugalska, iz skupine E v Malmöju pa zagotovo Islandija. Rokometaši iz dežele gejzirjev se bodo v sredo pomerili z Madžari, Danci pa z Rusi. Naše zahodne sosede že neodločen izid pelje v drugi del, v tem primeru se bodo Danci poslovili tudi po zmagi nad rokometno povprečno Rusijo.