muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

Anamaria Goltes, Luka Dončić Njena.si

Anamaria je bila ob zaroki noseča že slabe 4 ...

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Outdoor v Rovinju: Popolno igrišče za vsakega pustolovca

Deli na:
Outdoor v Rovinju: Popolno igrišče za vsakega pustolovca

Foto: Maistra

Ko gre za aktivno uživanje v naravi, se Istra postavlja kot logična izbira, saj ponuja številne aktivnosti na prostem za vse vrste navdušencev, in to v čudovitem okolju neokrnjene lepote.

Naj ste ljubitelj odprtega neba, zasvojenec z adrenalinom ali ljubitelj zgodovine v iskanju novih izkušenj, Istra za vsakogar ponuja nekaj posebnega. Rovinj, Vrsar, Bale, Svetvinčenat in Kanfanar so destinacije, ki so se, ob podpori hotelske družbe Maistra, odločile premikati meje ponudbe outdoor aktivnosti, ter izbrati in pripraviti aktivnosti za rekreativce, kot tudi za vrhunske športnike, ter idealne za zaščitnike narave, ki se vedno skrivajo v tistih avanturističnega duha.

Foto: Maistra

Trail & Trekking steze po meri vsakogar

Za tiste, ki želijo napolniti baterije v okolju narave in zgodovine, istrska pot ponuja skladen spoj zelenja in večnosti. Z vrsto dolgih in kratkih poti za različne ravni kondicije in izkušenj je Istra pravi raj, tako za pohodnike kot za tekače. Pogledi na morsko prostranstvo in pomirjujoče zelenje v notranjosti Istre skozi vse leto privlačijo številne obiskovalce z vseh koncev sveta. Istrske trail in pohodniške poti vodijo skozi pokrajine, ki jih krasijo različne zgodovinske zgodbe in omogočajo potovanja ne le skozi prostor, temveč tudi skozi čas in domišljijo.

Deset krožnih poti, ki se raztezajo na več kot 175 kilometrih, se lahko pohvali z edinstveno kombinacijo obalne lepote in mirnega kopnega pokrajine polotoka. Od tistih obalnih, ki vijugajo skozi oljčnike, do poti, ki odkrivajo skrivnosti srednjeveških mest, Istra ponuja nepozabne športne izkušnje.

Foto: Maistra

Bodisi da ste aktiven izletnik avanturističnega duha ali ljubitelj zgodovine, ki hrepeni po povezavi s preteklostjo, istrske poti so pripravljene za raziskovanje. Prilagojene različnim ravnem kondicije in izkušenj te poti ponujajo tudi tehnično srednje zahtevne in lahke variante, privlačni vzponi pa dodatno obogatijo treking in tek, ponujajoč izzive in nagrade.

Vse poti so označene z unificirano signalizacijo v skladu s standardi Istra Bike & Outdoor, na spletnih straneh istria-trails.com pa so na voljo tudi poti v digitalnem, interaktivnem formatu.

Pogled na Istro iz kajaka

Lepoto Istre je mogoče spoznati tudi z morske strani, ob zvoku valov in ritmičnem udarjanju vesla. Poleg veslanja na slikovitem območju Rovinja in Bala je sen vsakega kajakaša tudi Limski kanal, edinstven morski kanjon, ki se zajeda kar 13 kilometrov v notranjost Istre. Njegove izstopajoče, skoraj navpične pečine, zavite v bujne zelene gozdove, ustvarjajo osupljive razglede, medtem ko drsiš skozi modrino.

Najsi boste Istro obiskali sredi poletja ali v blagi svežini istrske zime, mediteranska klima zagotavlja popolno okolje za vse ravni športne pripravljenosti. Poleg tega to območje ponuja tudi odlične možnosti priprave in treninga za kajakaše in veslače. Blagodejnosti mediteranske klime pomagajo pri ustvarjanju idealnih pogojev za treninge v različnih veslaških športih skozi vse leto, več kot tretjina dni v letu pa ponuja odlične pogoje za veslanje, brez prisotnosti vetra. Vse to omogoča vrhunske priprave in treninge z namenom doseganja odličnih športnih rezultatov.

Foto: Maistra

Fotogeničnost Limskega kanala pogosto privlači filmske ekipe, izkazal pa se je tudi kot idealno mesto za mednarodna veslaška tekmovanja. Vendar pa zahodna istrska obala ne predstavlja le mesta za izzive; tam bomo našli spoj neverjetno ohranjene flore in živahne favne. Ob razčlenjeni obali, ki vključuje veliko otokov in skalnatih otočkov, se tu skriva pravo bogastvo za ljubitelje raziskovanja. Raznolikost morskih organizmov to območje naredi izjemno privlačno tudi za aktivnosti, kot je snorklanje, ki vam omogoča, da doživite tudi fascinantni podvodni svet.

Odkrivanje višin s športnim plezanjem

Tiste, ki čutijo klic vertikalnih izzivov, zahodna istrska lokacija za športno plezanje ne bo razočarala. Zahvaljujoč blagi mediteranski klimi se tu pleza skozi vse leto, plezališča pa služijo tako začetnikom kot naprednim plezalcem, z različnimi potmi, ki ustrezajo različnim ravnem spretnosti in nosijo oznake od 4b do 8c. Ker se lahko s športnim plezanjem ukvarjajo tako otroci kot odrasli, je prav območje Rovinjštine popolna destinacija tudi za začetnike in družine z otroki.

Le nekaj korakov stran gozdni park Zlatni rt ponuja slikovito kuliso z osupljivim pogledom na Rovinj in osvežilne odmore na morski obali v toplih obdobjih. Za tiste, ki iščejo zimsko plezanje, bo nepozaben pogled, ki se ponuja s skal Limskega kanala, popestril sončne zimske dneve. In tu so tudi zgodovinski ostanki srednjeveškega mesteca Dvigrad, v katerem se po legendi skriva zaklad slavnega gusarja Henryja Morgana, ter istoimensko plezališče, ki ga karakterizirajo krajše in tehnično zelo zahtevne smeri.

Naj vas privlačijo pogledi z rovinjskih pečin ali vas zanimajo srednjeveške legende, plezališča v Istri ponujajo edinstven spoj izzivov in narave.

Foto: Maistra

Paketi za sodobne outdoor nomade

Programi, namenjeni vsem profilom ljubiteljev aktivnosti na prostem so skrbno zasnovani in povezani v celovite pakete. Za samostojne popotnike, družine, ki iščejo kakovostne aktivnosti, ali športnike s posebnimi zahtevami, je na voljo bogat nabor dnevnih in večdnevnih programov, vodenih in takšnih, ki jih je mogoče samostojno izvajati in v svojem tempu raziskovati bližnje kraje, znamenitosti in kulturno dediščino. Istrski strokovnjaki so vselej tukaj, da so izkušnje na prostem ne samo varne, temveč tudi nepozabne. Športnikom so strokovnjaki na voljo tudi za izvajanje specializiranih programov po posebnih izzivih, ki jim jih postavljajo izbrane aktivnosti.

Za vse, ki iščejo vrhunsko namestitev po meri outdoor gostov skozi vse leto, so poleg kakovostne ponudbe namestitve v izbranih objektih Maistre na voljo tudi sijajne ponudbe celodnevnih obrokov, polpenziona ali posebne prehrane, prilagojene zahtevnim režimom športnih priprav. Rovinj, Vrsar, Bale, Svetvinčenat in Kanfanar so gostoljubni gostitelji z dolgoletno tradicijo, kjer bodo lahko outdoor navdušenci uživali v naravi, kulturni in tradicijski dediščini ter vrhunski gurmanski ponudbi.

Foto: Maistra

Outdoor dogodki

Področje od obale in otočkov arhipelaga Rovinja in Vrsarja do notranjosti Istre proti krajem Bale, Svetvinčenat in Kanfanar je pokrajina izredne naravne lepote in gostoljubno prizorišče številnih športnih in kulturnih dogodkov. Razčlenjena obala in gričevja v notranjosti, ohranjeni gozdovi in travniki so idealno območje za organizacijo izjemnih športnih in zabavnih festivalov. Te dejavnosti, od tekmovalnih do rekreativnih srečanj, ponujajo priložnost za merjenje moči in aktivne dni v prijetnem druženju ljubiteljev narave vseh generacij.

V aprilu "Popolana" ponuja vznemirljiv rekreacijski vikend v Rovinju z vrsto športnih aktivnosti, prilagojenih vsem starostnim skupinam, ki vrhunec doseže s spektakularnim rovinjskim polmaratonom. V maju "Let's Climb Together: Zlatni Rt" prinaša vznemirjenje plezanja v tem čudovitem gozdnem parku. Kultni "Lim Bay Challenge", ki poteka konec septembra, je največja avanturistična dirka Limskega kanala in ponuja ne le izzive dveh dirk in pokala v trekingu, temveč tudi različne dejavnosti kot so joga, plezanje in nordijska hoja. V juliju pa "Bale - Valle Outdoor Festival" organizira tri dni outdoor aktivnosti, vključno s tekom, gorskim kolesarjenjem in plavalnim maratonom, s čimer ponuja širok spekter športnih izkušenj v slikovitem okolju. Resnično popolno igrišče za vsakega pustolovca.

Več informacij o celotni ponudbi outdoor aktivnosti najdete na spletni strani

https://www.rovinj-tourism.com/hr/dozivite/outdoor/kayaking

Foto: Maistra