Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Opus legendarnega Mikija Mustra razstavljen v MSUM

Deli na:
Opus legendarnega Mikija Mustra razstavljen v MSUM

Foto: Bobo

Letošnjemu velikemu Prešernovemu nagrajencu Mikiju Mustru je posvečena pregledna razstava, ki so jo odprli v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM). Mustrova dela s področij stripa, slikanic, risank, reklam in karikature so razstavljena v sedmih sobah, ogled ponuja popotovanje skozi Mustrovo ustvarjanje.

Organizator razstave Aleksander Buh, direktor zavoda Strip art in lastnik Stripartnice Buch, si je razstavo zamislil kot celoten pregled Mustrovega dela. Kljub vsemu pa bo v MSUM na ogled le polovica umetnikovega opusa, saj je ta izredno obsežen.

Med drugim je na razstavi na ogled fotografija Mustrovega edinega kipa v naravni velikosti, ki upodablja narodnega heroja Štefana Kovača in stoji v Murski Soboti. Ne manjkajo risanke, ki jih je Muster sredi 70. let risal za humorista in karikaturista Guillerma Mordilla ter njegove znamenite televizijske reklame.

V največji sobi so kronološko predstavljeni stripi o Zvitorepcu, razstavljene pa so tudi reprodukcije Mustrovih slikanic ter originali njegovih političnih karikatur. Razstavo popestri spremljevalni program, ki prinaša pet dogodkov za najmlajše in štiri večerne dogodke.

Pregledna razstava v MSUM sovpada z Mustrovo 90-letnico, sledi ponatisu cele serije stripov o Zvitorepcu in se odvija v letu, ko je pionir slovenskega stripa prejel Prešernovo nagrado. Na ogled bo do 1. novembra.