testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Okornu že dve zlati roli za Planet samskih

Deli na:
Okornu že dve zlati roli za Planet samskih

Foto: Bobo

Slovenski režiser Mitja Okorn, ki svojo filmsko vizijo uresničuje na Poljskem, je v sredo zvečer v svojem rodnem mestu Kranju prejel dve zlati roli za svoj najnovejši film Planet samskih. Kot je poudaril Kranjčan, ki se je razvil v režiserja evropskega formata, je vesel, da je bilo prav v Kranju kronanje distribucije filma.

V Kranju so mu pripravili filmsko obarvan večer, na katerem so obiskovalci v pogovoru med Okornom in njegovim vrstnikom Tonijem Cahunkom slišali zgodbe in anekdote iz zakulisja. "Vedno se je dobro vrniti v Kranj, kjer se je vse začelo, zato je prav, da gremo ta večer čez celo zgodovino od začetkov," je izpostavil Okorn.

"Mitja nam je lahko vsem za vzor, ker ne prizna besede nemogoče in je pripravljen za svoje sanje in vizijo narediti karkoli je potrebno. Ko v Sloveniji ni dobil priložnosti, da bi delal z vrhunsko ekipo in zadostnim proračunom, si je to poiskal drugje in če ne bi priložnosti dobil na Poljskem, bi jo pa v Ameriki, Indiji ali na Kitajskem," jo o Okornu dejal kranjski župan Boštjan Trilar.

Ob tem je na Okorna naslovil prošnjo, naj, ko bo na slavnostni akademiji prejel oskarja, omeni tudi Kranj in vse hollywoodske milijonarje povabi, naj ga obiščejo. Okorn pa si je v šali zaželel, da bi občina ulico, na kateri je dolgo živel, poimenovala po njem, potem bi se morda celo vrnil v Slovenijo.

Kot je pojasnil, je, če delaš v umetnosti, pač tako, da včasih moraš oditi drugam, saj pogoji v Sloveniji niso najboljši. Vedno pa je ganjen, ko prebere, kako se ljudje odzivajo na njegov film, saj ni vajen, da bi ob običajnih projekcijah, kjer ni prisotnih ustvarjalcev, gledalci ploskali. V primeru Planeta samskih se to zgodi na koncu 60 odstotkov vseh projekcij, na 20 odstotkih projekcij pa je film deležen celo stoječih ovacij.

Kako priljubljen je Okornov najnovejši film med slovenskimi gledalci pričata dve zlati roli, ki jih je prejel s strani Koloseja in Društva filmskih ustvarjalcev, ker si je film ogledalo že več kot 50.000 gledalcev. Kot je izpostavil Sergej Racman iz Koloseja, je Okorn prvi slovenski režiser, ki si je vsaj eno zlato rolo za več kot 25.000 gledalcev zaslužil z vsakim filmom, ki ga je posnel.

Okorn je zlato rolo prejel že leta 2004 za svoj prvenec Tu pa tam, ki ga je posnel v Kranju. Zaradi njegovega zelo uspešnega poljskega filma Pisma sv. Nikolaju pa se je celo spremenil pravilnik za podelitev zlate role, ki ga odtlej ne podeljujejo le slovenskim filmom temveč tudi filmom s pomembnim slovenskim ustvarjalnim deležem.

Tudi za omenjeni film je Okorn prejel dve zlati roli, a je v sredo podeljevalce nagrad "kot pravi Gorenjec spomnil", da so mu za Pisma sv. Nikolaju dolžni še eno zlato rolo, saj da je film imel prek 75.000 gledalcev.

Na šalo je Okorn obrnil tudi številne druge teme, ki se jih je dotaknil. Kot je pojasnil, se naslednjega projekta še ni lotil, saj se mora predvsem spočiti, že pa bere scenarije za morebitne nove projekte. "Čeprav je Planet samskih romantična komedija, je njegovo nastajanje izgledalo, kot da delamo Schindlerjev seznam," je o zahtevnosti snemanja dejal Okorn in priznal, da je delo z njim zelo naporno.

Ob nasvetu mladim filmarjem je Okorn poudaril, da je pri sedanji tehnologiji enostavno posneti film, medtem ko njegovi začetki niso bili enostavni in so bili tudi finančno zahtevni. "Danes je edino vprašanje, ali si talentiran in ali imaš za povedati kakšno zgodbo, sicer pa je dovolj tudi, da imaš doma kakšne luštne mucke in kužke. Z njihovimi posnetki lahko prek reklam na Youtubu dobro zaslužiš," je publiko znova nasmejal Okorn.