Revija Reporter
Magazin

Ogenj, rit in kače niso za igrače je najbolj brana knjiga 2016

Reporter

30. jan. 2017 16:08 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Založba Jutri

Knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače pisateljice Milene Miklavčič je med najbolj priljubljenimi knjigami v knjižnicah, sporočajo iz založbe Jutri.

Objavljamo sporočilo založbe Jutri:
 
Knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače je že tri leta zapored v knjižnicah - ne boste verjeli - med najbolj izposojenimi ter rezerviranimi knjigami za odrasle!

Takšne izjemne časti je deležno malokatero knjižno delo!
 
Hvala vsem, ki jo berete, hvala vsem, ki ste jo kupili.

Hvala vsem, ki zgodbe prenašate na mlade rodove!

Pravijo, da je ta knjiga v slovenskem prostoru, na področju medsebojnih odnosov, naredila pravo malo revolucijo! Težko bi našli Slovenca, ki še ne bi slišal zanjo!

Mar to ni lepo slišati?

**

Ogenj, rit in kače niso za igrače je knjiga, ki mnoge šokira, a jih tudi zdravi. Prodanih je bilo več kot 10.000 dotisov, z njo pa je Milena gostovala na več kot 410 literarno-pogovornih večerih. Srečanja so prav posebna doživetja, saj nas prepričajo, da vedno novim in novim skrivnostim, ki so bile zamolčane, ni videti konca.

**

"Stare" zgodbe nas sicer šokirajo, po drugi strani pa tudi dajejo številne odgovore na vprašanje, zakaj nam podedovani in nerazčiščeni vzorci, ki smo jih nezavedno podedovali od prednikov, še danes grenijo življenje.

Knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače dobiva tudi "terapevtsko" vlogo zlasti med mlajšimi.

Upravičeno lahko trdimo, da je redkokatera knjiga v slovenskem prostoru naredila tako pomembne premike na področju medsebojnih odnosov znotraj družine kot prav ta!

**

Knjiga je- tako kaže- v slovenskem in tudi v evropskem prostoru še zmeraj prvi in edini - sicer poljudno napisani - dokument, ki priča o tem, kakšno je bilo intimno življenje naših prednikov v 20. stoletju. Slovenci bi jo morali imeti doma, se o njej pogovarjati, z njeno pomočjo pa tudi prenašati spomine in izkušnje na mlajše generacije.

**

Je pa tudi edina poljudno napisana knjiga, ki ji je sociolog in akademik, dr. Zdravko Mlinar odmeril častno mesto v imenitnem zborniku, ki ga je izšel ob 50-letnici Slovenskega sociološkega društva.

dr. Zdravko Mlinar

**

Janez Trdina, rojen 1930, je o tistih, ki so storili »skrivni greh samooskrumbe«zapisal: "Zapusti jih spomin, zdrava pamet gine, gubi se volja in veselje do učenja, do vsakega resnega dela. Truplo zelene mladosti. Upadejo mu lica, zatemne oči, rast zastane, tresoča se roka in noga kaže grešnika vsakem sosedu."

Časi se do danes niso dosti spremenili. Na Mileno Miklavčič, ki nas razveseljuje, šokira in preseneča z zgodbami, ki jih pozna le ona, nekateri še zmeraj gledajo na podoben način, kot je pisal Trdina, prepričani, da je človekova intima nekaj, o čemer se ne bi smelo ne govoriti ne razpredati.