Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ogaben napad »rumenih jopičev« na slovenske glasbenike: ker branita Magnifica, so se spravili na Blaža Švaba in Saša Avsenika

Deli na:
Ogaben napad »rumenih jopičev« na slovenske glasbenike: ker branita Magnifica, so se spravili na Blaža Švaba in Saša Avsenika

Blaž Švab in Sašo Avsenik. - Foto: Primož Lavre, arhiv Reporterja

Potem, ko naj bi pevec Robert Pešut - Magnifico v intervjuju za Al Jazeero žalil slovensko narodno-zabavno glasbo, se je nanj vsula toča kritik. Zdaj sta Magnifica v bran vzela kolega in trenutno največja zvezdnika žanra Sašo Avsenik in Blaž Švab iz Modrijanov – pričakovano se je gnojnica spletnih komentarjev zlila še po njima.

Magnifico je že pred tremi leti v intervjuju za Al Jazeero govoril o slovenskem melosu in kako se ta izraža v narodno-zabavni glasbi. »Vse se dogaja znotraj, redko pa se vidi zunaj. To ne pomeni, da je nekdo slabši ali boljši, samo čustva ne pridejo tako zlahka ven,« je dejal o zaprtosti Slovencev. Meni, da se zato slovenska narodno-zabavna glasba zdi smešna balkanskim poslušalcem: »Mola sploh ni. Zato se zapakira zelo žalostne besede, ampak vse v duru.«

Foto: Marko Ocepek - Magnifico na odru.

Magnifico je o narodno-zabavni glasbi govoril zaradi srbskega igralca Dragana Bjelogrliću, ki se mu zdi slovenska glasba smešna. Magnifico jo je v intervjuju vzel v bran.

Stari intervju so na plan potegnili pri Janševih medijih in Magnifica napadli zaradi domnevnega žaljenja slovenske glasbe. Magnifico se napade noče odzvati, saj pravi, da bi le povzročil nove prepire. Na njegovo stran so stopili ljudje, ki ga poznajo in ki so prepričani, da ne gleda zviška na slovensko narodno-zabavno glasbo.

»Tole je ogaben napad na človeka, ki ima v pisarni veliko sliko (olje na platnu) Slavka Avsenika. Magnifico ve več o slovenski narodni glasbi in jo ceni bolj kot večina domoljupov. Svojo kariero je začel kot narodnozabavni muzikant,« je tvitnil Jonas Žnidaršič.

Posebej pomenljive so besede Saše Avsenika za Pop TV: »V tem intervjuju me je presenetil, ko je na pamet zapel Avsenikovo pesem s pravim besedilom, v svojem studiu pa ima dedkovo sliko.«

Modrijani, ki jih na družabnih omrežjih povezujejo z desnico, ker so se pred leti udeležili molitvenega zajtrka, se v politiko nočejo mešati. »Modrijani se s politiko ne ukvarjamo. V praksi pa se zgodi, da se zjutraj prebudimo in vidimo, da nas ti in oni omenjajo brez naše vednosti, a se s tem ne obremenjujemo in o tem ne dramatiziramo,« pa je za Pop TV dejal Blaž Švab, član Modrijanov.

Švab je dodal še: »Z Magnificom nismo posneli še nobene skupne pesmi. Pa bi bilo super!«

Slovenski »rumeni jopiči« so se namesto z bojem za pravice delavcev doslej izkazali predvsem s podporo vladi Janeza Janše, z nacističnimi simpatijami svojih pripadnikov in s poskusi kulturnega boja. Ti so bolj klavrni – ko so denimo pozivali k postavitvi »svetovnega rekorda« v številu harmonikarjev na Prešernovem trgu, jih je prišla meh raztegovat le peščica, pa še te je s trga v bližnje lokale hitro pregnal dež.

Obrambo Magnifica so rumeni jopiči izkoristili za napad na Avsenika in Švaba: »So mu stopili v bran-Saša Avsenik, ki se kopa v slavi svojih prednikov in Blaž Švab, pevec Modrijanov, sicer znanih po nadutosti na odru in domnevni uporabi kokaina. Oni niso narodna glasba, so samo izvajalci in kot v vsaki estradi, je tudi tu polno smeti,« je čivknil profil Rumeni jopiči na Twitterju.

Podtikanje uživanja drog je podla mahinacija anonimnežev na spletu. Zanimivo je, da je rumene jopiče odločno podprl poslanec SDS Žan Mahnič – taisti poslanec se je pred dvema letoma z Blažem Švabom ponosno fotografiral na molitvenem zajtrku.

Pred nekaj tedni pa se je Mahnič na seji sveta podmladka SDS (SDM) v Vipavi fotografiral v družbi Gašperja Pečarja, ki se je pred tremi leti pojavil v razvpitem videu, v katerem člani SDM uživajo kokain.