eugenija carl Svet24.si

"Golob ne bo užival nobenih ugodnosti."

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Odkritje: Orjaški koralni greben pri Tahitiju

Deli na:
Odkritje: Orjaški koralni greben pri Tahitiju

Orjaški koralni greben pri Tahitiju. - Foto: Profimedia

Znanstveniki so ob obali Tahitija odkrili enega največjih koralnih grebenov na svetu. Iz organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) so danes sporočili, da gre za obsežno območje nedotaknjenih koral v obliki vrtnic globoko pod vodo, ki ga podnebne spremembe niso prizadele.

Odkritje zdravil korak v hladnejših vodah na globini od 30 do 65 metrov je precej neznačilno in lahko nakazuje, da je v globinah oceanov več takih grebenov, ki so varnejši pred vplivi segrevanja vode, so sporočili.

Greben je dolg približno tri kilometre in na nekaterih mestih širok do 65 metrov, zato sodi po podatkih iz Unesca med najobsežnejše zdrave koralne grebene na svetu.

Kljub temu, da je bila večina znanih grebenov na svetu odkrita na globinah do 25 metrov, bi na novo odkriti greben pri Tahitiju lahko nakazoval, da je tudi v "območju somraka" v oceanih morda več zdravih koral.

Da dejansko obstaja možnost, da tovrstna koralna območja obstajajo tudi drugod, je potrdila tudi generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay, ki je poudarila, da "poznamo površino Lune bolje kot globine oceanov". povedala je, da je bilo do zdaj kartiranega le 20 odstotkov svetovnega morskega dna.