profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obrazi podjetništva: Melodija Mengeš in zveneča družinska tradicija

Deli na:
Obrazi podjetništva: Melodija Mengeš in zveneča družinska tradicija

Glasbila s strunami v ponudbi Melodije Mengeš - Foto: Primož Lavre

Mengeš je znan po originalnih slovenskih glasbenih inštrumentih po vsej Sloveniji in tudi zunaj meja, ki jih domači mojstri izdelujejo v podjetju Melodija glasbila. V impresivni meščanski vili s prav posebno zgodovino se v prodajni trgovini raznolikih glasbil in servisu zanje na prostornih 300 kvadratnih metrih sliši glasno preizkušanje strun in meha vsak dan.

Pogovarjali smo se z lastnikom, ustanoviteljem in stebrom sedaj že vrsto let družinskega podjetja Cirilom Burgarjem, direktorico Vesno Razgoršek Burgar, Borutom Burgarjem, serviserjem inštrumentov, in Boštjanom Dimnikom, dirigentom v dveh orkestrih, profesorjem na glasbeni šoli in svetovalcem prodaje. Dan je bil toplo sončen, okoliški hribi lepo pobeljeni, vrtovi hiš urejeni, voznik primestnega avtobusa prijazen. Ve, kam se namenjena. Povedal mi je pravo izstopno postajo, le za njim sem takoj morala sesti v prvo vrsto. Potem mimoidočega vprašam za pot. In že prvi ve zanjo. Nekaj korakov, in zagledam meščansko vilo s tablo z napisom Melodija.

Foto: Primož Lavre - Diatonične harmonike imajo petletno garancijo.

Srečanja sem se veselila iz več razlogov. Poleg njihove edinstvene izdelave, saj so eno izmed le dveh, treh takih podjetij v Sloveniji, so me navdušili tudi s prijaznim pogovorom po telefonu in takojšnjo potrditvijo termina. Direktorica Vesna je prosila le za dopoldansko uro, ko ni sama v trgovini. Pride že zgodaj zjutraj, ostane do poldneva, potem skuha doma kosilo in se vrne popoldne v podjetje, kjer večkrat ostane vse do večera. Na srečo živijo blizu, nekaj minut stran, Ciril, Vesna in njun sin Uroš, ki bo avgusta dopolnil 19 let. »Imava štiri otroke, še tri iz prvega Cirilovega zakona. Borut bo nekoč prevzel podjetje, zdaj pa uspešno servisira inštrumente. Največ seveda tistih za najmlajše učence pa vse do vpisa na glasbeno akademijo,« razloži direktorica podjetja.

OBRAZE PODJETNIŠTVA PODPIRA:

Spretni prsti serviserjev, mojstrov preobrazb

Nastavitev duše zahteva več spretnost hkrati, pove serviser Borut. Slišim prav, je rekel duša? »Mirno roko mojstra, občutek za pravo mesto postavitve in ravno pravšnjo napetost strun, ki jo drži pri miru. Potem pridejo na vrsto druga popravila, kot na primer zapolnitev razpok na violončelu in »sfriziranje« okrušene barve na glasbilu z ujemajočim barvnim odtenkom,« nadaljuje in vzame v roke dve orodji, eno identično ogledalcu, ki ga uporabljajo pri delu zobozdravniki, in drugo umetelno zavito, prav tako kovinsko, nekakšno dleto z držalom iz posebnega materiala za finejši oprijem.

V podjetju Melodija poleg odličnih glasbil ponudijo  tudi strokovno svetovanje pri nakupu, možnost preizkusa večjega števila inštrumentov, pri izdelavi harmonike pa upoštevajo vse v želje, tako strokovne kot vizualne.

»Z ogledalom si pomagam pri lociranju prave pozicije duše v notranjost glasbila, kamor jo je najbolje postaviti v prvem poskusu z drugim orodjem.« Manjše korekcije so seveda nujne, zato mu priskoči na pomoč Boštjan Dimnik z izostrenim posluhom. Skupaj napenjata strune, poslušata zven in popravita še tako razglašen ali poškodovan inštrument.

Vprašam, kaj je težje popraviti, harmonike ali godala? »Godala so zelo specifična prav zaradi občutka, ki ga mojster mora imeti pri postavitvi ključnega elementa glasbila. Popravilo harmonike pa po drugi strani zahteva zbranost in natančnost, saj je sestavljena iz tisočih delov, katerih postavitev zahteva pravilno sosledje. In kaj hitro se zgodi, da bi na kakšen del pozabili, pa seveda ne smemo. « Tudi harmonika potrebuje posebno roko serviserja, saj so si glasbeniki zelo različni glede želja nastavitev. Naj bo bolj mehka ali trša, glasbenikom za lažje igranje in lepši zvok mojstri lahko ustrežejo pri pripravi inštrumenta.

Foto: Primož Lavre - Ciril Burgar in Vesna Razgoršek Burgar

V Mengšu tako servisirajo in uglašujejo diatonične, klavirske, kromatične, harmonike bajan, godala in brenkala vseh modelov in blagovnih znamk. Vsak inštrument strokovno pregledajo in predlagajo optimalno rešitev za popravilo. In tudi rokov, ki jih strankam obljubijo, se držijo zelo striktno. Če kaže, da lahko z naročilom popravila kakšen dan zamudijo, stranko obvezno pokličejo po telefonu in sporočijo spremembo.

»Zagotavljamo strokovni in kvalitetni servis, zajamčen z enoletno garancijo. Izkušena mojstra, ki sta znanje pridobila v Rusiji in Italiji, dela izvajata strokovno, natančno in s posluhom za glasbeni inštrument. Uredimo pravilno nastavitev godala, postavitev ali menjavo duše, kobilice, podbradnika, vijakov in strun. Lepimo razpoke na plošči, hrbtu, obodu, poskrbimo za odpiranje plošče, poliranje inštrumenta, plošče vratu ubiralke. Popravljamo tudi loke in menjamo žimo,« našteje mnogoštevilne storitve Ciril Burgar, ustanovitelj podjetja, ki se nam pridruži in prevzame besedo.

Foto: Primož Lavre - Podjetje domuje v meščanski vili v Mengšu.

Ponosni na diatonične harmonike

So eno izmed nekaj podjetij v Sloveniji, ki se lahko pohvali z vrhunsko izdelavo akustičnih in aerofonskih inštrumentov od ideje do končnega izdelka. »Inštrument se začne izdelovati že v gozdu s pravilno izbiro lesa, ki ga je treba pravilno razžagati in potem sušiti.  Prav tako je pomembna pravilna izbira načina obdelave, lepljenje lesa, urarska natančna montaža spojev in sklopov ter prava izbira glasilk. Sledi uglasitev s pravim občutkom za zvok. Vse to je potrebno, da lahko potem rečemo izdelku glasbeni inštrument.

Glasbila so izdelana s tehniko obdelave in sestave lesa tako, da les obdrži optimalno resonačnost in s tem seveda kvaliteto zvoka. Tako je mogoče izvabiti iz glasbila zelo močan rezek zvok ali pa zelo nežen mehak zvok. Uspeh odličnega zvoka, mehkega, lahkotnega igranja, ergonomske oblike je delo slovenskih strokovnjakov z različnih področjih, tako da upravičeno trdimo, da je to slovenski izdelek, za katerega je Melodija pridobila znak slovenske kakovosti SQ, ki zadovolji še tako zahtevnega virtuoza. In hkrati je lahko zelo prijazen inštrument za začetnika, manj izkušenega glasbenika.«

V podjetju Melodija vam poleg odličnih inštrumentov nudijo tudi strokovno svetovanje pri nakupu, možnost preizkusa večjega števila glasbil, pri izdelavi harmonike pa upoštevajo vse želje, tako strokovne kot vizualne.

»Diatonično harmoniko odlikujejo pravi material, ki mora biti pravilno pripravljen, akustična konstrukcija, agronomska oblika, odlična mehanika in odlični mojstri, brez katerih harmonika sploh ne bi bila inštrument. Meh je na primer izdelan iz lepenke, na zgibih pa prevlečene z ovčino. Frajtonarica, štajerka, meh, navadna harmonika, ne vem še koliko imen ima ta inštrument, ki je res nekaj posebnega. Zveni triglasno in razveseljuje s prijetnim slovenskim zvokom, običajno kot vodilni inštrument v zasedbi ali solistično glasbilo.

Melodija kot proizvajalec glasbil sodeluje z zavodom republike Slovenije za šolstvo pri pripravi učnega načrta za diatonično harmoniko, tako da njeni inštrumenti izpolnjujejo vse zahteve šolskega učnega programa.

Ponosen sem, da imajo naše diatonične harmonike kar petletno garancijo, da vsaki izdelani harmoniki potem tudi sledimo in natančno vemo, ali potrebuje kakšno popravilo, uglasitev, skratka radi smo na tekočem, kako se obnesejo naši inštrumenti,« razloži Burgar. In tudi zato se njihovi izdelki iz leta v leto še izboljšujejo, podjetje pa posluje brez kreditov in se danes ponaša z impresivnim  časom delovanja.

Izdelujejo še odlične klavirske harmonike, in sicer 60-basne dvoglasne, 80- in 96-basne triglasne ter 96- in 120-basne štiriglasne, vse izdelane iz kakovostnega lesa in zaščitene s celuloidno prevleko v beli, rdeči ali črni barvi. »Te harmonike so zelo primerne za šoloobvezne otroke, saj imajo zelo mehko tipkovnico in basmehaniko, veliko izbiro registrov, so ergonomske oblike in prijetnega videza. Harmonike odlikuje točnost izdelave, teža, zvok, dolga življenjska doba in zagotovljen servis.

Foto: Primož Lavre - Trobila in pihala

Kdo je glasbilar

V vsej zgodovini podjetja Melodija je bilo zaposlenih več kot 800 delavcev. Melodija je v sodelovanju z obrtno šolo izobraževala tudi poklic – glasbilar. »To je bilo triletno mizarsko izobraževanje z obilico praktičnega dela in obvezno glasbeno šolo. Tako so se kovali bodoči mojstri izdelave inštrumentov. V Melodiji se je izšolala večina danes delujočih izdelovalcev in serviserjev glasbil in pa diatoničnih harmonik (glasbilarski mojstri).

Dela izvajajo strokovno, natančno, z občutkom za inštrument. Z izkušenima mojstroma, ki sta znanje pridobila v Rusiji in Italiji.

Prvotno so v mengeški Melodiji izdelovali celuloidne diatonične harmonike. Te harmonike so imele 34 troglasnih in šest dodatnih dvoglasnih tonov ali gumbov, šest helikon in šest spremljevalnih basov. Melodija je bila dolgo zelo uspešno podjetje, največ so izdelali 24.000 brenkalskih, 8000 godalskih, 2500 klavirskih in 1700 diatoničnih inštrumentov letno, 350 ojačevalcev, 2700 zvočnikov ter 10000 orglic. Si predstavljate te visoke številke?

Klavirske harmonike je izdelovalo podjetje tudi za tovarno Hohner pod blagovno znamko Hohner Planinka in diatonične harmonike za nemški trg zblagovno znamko Oberhorner, a tudi za avstrijski trg pod blagovno znamko Tirolerland. Leta 1995 pa smo uspešno tradicijo izdelovanja inštrumentov nadaljevali kot podjetje Melodija glasbila,« oriše na hitro zgodovino podjetja Ciril.

Foto: Primož Lavre - Prodajajo tudi tako imenovana terapevtska glasbila – od raznoraznih gongov, zvočnih skled, zvončkov do glasbil avstralskih aboriginov, imenovanih didžirido z različnimi atraktivnimi potiski.

Prelomno za podjetje Melodija je bilo leto 1991, saj so se tržne razmere v trenutku spremenile,  večino inštrumentov, predvsem klavirskih harmonik in kitar, so v tistih časih prodali v republike nekdanje SFRJ. Diatonične harmonike, ki so jih prodajali predvsem na slovenskem trgu, niso mogli kriti izgub trga iz nekdanjih republik. V težkih razmerah je podjetje delovalo še nekaj let, nakar je leta 1995 sledil stečaj. Kupil ga je Ciril Burgar, ki je bil takrat zaposlen v Melodiji. »Na začetku smo delali od doma, potem pa smo dobili priložnost in del poslovnih prostorov v stavbi spet odkupili.«

Danes prodajajo tudi tako imenovana terapevtska glasbila – od raznoraznih gongov, zvočnih skled, zvončkov do glasbil avstralskih aboriginov, imenovanih didžirido z različnimi atraktivnimi potiski. Takoj jih zagledam ob vhodu v trgovino. »Zanimanje za terapevtska glasbila je iz leta v leto večje, zato smo dodali v segment tudi terapevtske bobne izpod rok slovenskih mojstrov. Cena je malo višja, a takšen boben boste imeli za vse življenje. Malo je verjetno, da se vam bo poškodoval ali strgal kot tisti, narejen v tovarni. Naši kupci terapevtskih glasbil so predvsem večji centri za dobro počutje, ki jim pomagajo pri zdravljenjih,« doda Vesna.

Sodelovanje z zavodom za šolstvo

Kot izdelovalci glasbil sodelujejo z Zavodom republike Slovenije za šolstvo pri pripravi učnega načrta za diatonično harmoniko. Njihova glasbila tako izpolnjujejo vse zahteve šolskega učnega programa. »Za najmlajše učence smo izdelali povsem novo diatonično harmoniko velikosti 32 krat 19 centimetrov, teže štiri kilogramov in pol, z obsegom igranja 34 gumbov na diskantni strani, z  dodatnim Slakovim gumbom in šestimi helikonskimi basi. Harmonika ima enak obseg igranja kot večja harmonika, le gumbi so manjši, prav tako je razporeditev, se pravi razmik in trdota gumbov, prilagojena otroški roki.

Tudi pri tej harmoniki smo upoštevali ergometrijo, in kar je zelo pomembno, velikost in težo harmonike. Saj otrok ne more uspešno igrati s preveliko in predvsem pretežko harmoniko, Poleg tega pa to tudi slabo vpliva na njegovo zdravje s preveliko obremenitvijo hrbtenice. Tudi na odrasle učence nismo pozabili.

Foto: Primož Lavre - Zagotavljajo strokovni in kvalitetni servis z enoletno garancijo.

Zanje smo izdelali po navodilih študijske skupine zavoda za šolstvo tri vrstne tri glasne diatonične harmonike dimenzij 36 krat 20 centimetrov, teže nekaj čez šest kilogramov, obsega 34 gumbov na diskantni strani, z dodatnim Slakovim gumbom in šestimi helikonskimi basi. Narejene so iz zelo kvalitetnega lesa, z odlično mehaniko in glasilkami, odličnim tesnjenjem in prijetnim zvokom,« se upravičeno pohvali Ciril.

Še zahtevnejšim virtuozom so na voljo harmonike dimenzij 38 krat 20 centimetrov, teže 6,6 kilograma, trivrstne triglasne, s 37 gumbi na diskantni strani, s tremi ali več dodatnimi gumbi, šestimi helikonskimi basi; so iz izbranega lesa, z odlično mehaniko lahkotnega igranja in odličnimi glasilkami italijanskega proizvajalca. In prav visoka kakovost ponudbe raznolikih glasbil omogoča uspešno delovanje Melodije že toliko let. Za vse harmonike pa imajo na voljo tudi glasilke treh kakovostnih razredov.

Foto: Primož Lavre - Melodija glasbila Mengeš je slovensko podjetje harmonik in drugih inštrumentov.