elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

Tanja Starič, Rosvita Pesek,  Igor E Reporter.si

Katastrofalna gledanost TV Slovenija: še ko sta ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Magazin

Obrazi podjetništva: Andrej P. Škraba, prvi AI-inštruktor matematike

Deli na:
Obrazi podjetništva: Andrej P. Škraba, prvi AI-inštruktor matematike

Andrej P. Škraba, direktor podjetja Astra AI in ustanovitelj portala astra.si - Foto: Primož Lavre

Od starodavnih časov, ko je imel celo Aleksander Veliki svojega osebnega tutorja Sokrata, do sodobne dobe in spletnega poučevanja je imelo tutorstvo ključno vlogo pri oblikovanju izobraževalne krajine. Tudi Andrej P. Škraba, ekonomist po izobrazbi in matematični navdušenec, se je podal na prav posebno potovanje, da bi spremenil način, kako se učenci učijo in razumejo matematiko.

Začenši s spletnimi inštrukcijami v obliki videov in ustanovitvijo portali astra.si, je poskušal narediti zapletene matematične koncepte bolj dostopne in privlačne za učence vseh stopenj. Njegova predanost in strast sta ga pripeljali do razvoja inovativnih učnih metod – prepoznal je potencial integracije tehnologije umetne inteligence (AI) za nadaljnjo izboljšavo učne izkušnje, in tako je z letošnjim letom zaživel Astra AI, prvi AI-inštruktor matematike.

Ko je bil Andrej P. Škraba med letoma 2008 in 2013 študent ekonomske fakultete v Ljubljani, se je šele dodobra začelo obdobje tako imenovanega spletnega učenja. Tudi zmogljivost in hitrost interneta je tako napredovala, da so različne institucije lahko na kanalih youtuba začele objavljati svoje izobraževalne videovsebine. Med njimi so bile tudi večje ameriške univerze, kot so Harvard, Stanford, MIT.

Kot pripoveduje Andrej P. Škraba, ga je ideja, da lahko na spletu gledaš predavanje s take univerze, povsem navdušila. Spraševal se je, zakaj tega ne omogoča tudi njegova fakulteta. A ni izgubljal preveč časa z razmišljanjem in kar hitro se je odločil, da se bo v izdelavi tovrstnih vsebin preizkusil kar sam. Posnel je nekaj videov za predmet Mikroekonomija v 1. letniku ekonomske fakultete in naletel na same pozitivne odzive. S tem je nadaljeval, in ko je imel posnetih že kakšnih 50 videov, so ga sošolci začeli spraševati, če bo sledilo še kaj, češ da so jim te vsebine zelo v pomoč pri študiju.

Odločil se je, da se bo v svojih videih posvetil inštrukcijam iz matematike, saj tudi sam ni bil zadovoljen z načinom poučevanja na gimnaziji, ki jo je v preteklosti obiskoval. Ker pa je to predmet, ki je obvezen na maturi, je tudi potreba po inštrukcijah iz matematike v Slovenije precej visoka. Pri tem ga je gnala predvsem želja po ustvarjanju tovrstnih vsebin, ni razmišljal o kakšnem monetarnem vzgibu.

Tudi ko je že zaključil študij, je še vedno dolge ure v svoji sobi snemal te videe, in tako je nastalo 2500 videov, v katerih je zaobjel v celoti in razložil vso matematično snov, od popolnih osnov kot so osnove seštevanja, pa do konca programa srednje šole, ki se v Sloveniji na gimnazijskem nivoju konča z odvodi in integrali.

Leta 2013 je postavil spletno stran astra.si in na njej videe sistematično razvrstil po poglavjih in tematikah. Celotna razlaga te vseobsežen matematične snovi je objavljena na youtubu in je povsem brezplačna in na voljo vsem, ki si želijo pri učenju matematike pomagati s tem.

Poseben modul, ki ga ponujajo v okviru Astra AI, je Matura AI.

Astra v pomoč tudi učiteljem

Vsi se še zelo dobro spomnimo obdobja izbruha pandemije novega koronavirusa in sprememb, ki so zaradi tega doletele naše izobraževalne ustanove. Šola je potekala na daljavo, marsikateri učitelj pa pravzaprav ni vedel, kako naj bi se zadeve lotil. Portal astra.si je prav v tem obdobju postal še posebej priljubljen tako med učenci kot tudi med učitelji, ki so prav to spletno stran tudi sami priporočali učencem, rekoč, da si lahko razlago naslednje učne snovi ogledajo na tem portalu.

Učitelji so kljub pandemiji prejemali plače, Andrej pa je od nekaterih od njih dobil le zahvale in pohvale. Kar mu je pravzaprav ogromno pomenilo, saj je bil s tem njegov namen, da je lahko vsak učenec deležen tovrstnih inštrukcij iz matematike, pravzaprav dosežen.

Revolucija umetne inteligence

Umetna inteligenca je v dobrem letu dni prinesla številne novosti v različna polja človekovega delovanja. Torej ni presenetljivo, da tudi na področje poučevanja. Kot nam je v pogovoru dejal Andrej P. Škraba, so že pozimi leta 2022, ko smo bili deležni revolucije s ChatomGPT, hitro začeli preizkušati, kako bi se to lahko obneslo v nekem pogovoru o matematiki.

Prve verzije še niso bile zadovoljivo dobre. Lani pa je tehnologija toliko napredovala, da sta s kolegom Klemnom Selakovičem videla v tem tudi podjetniški potencial oziroma idejo, da bi s pomočjo umetne inteligence naredili online tutorja oziroma inštruktorja, s katerim bi lahko drastično zmanjšali stroške inštrukcij in zadevo toliko demokratizirali, da bi lahko vsak učenec ali dijak imel na voljo personaliziranega inštruktorja, s katerim se lahko pogovarja. In tako je nastal ASTRA AI-inštruktor matematike.

Inštruktor z umetno inteligenco, opremljen z naprednimi algoritmi in zmožnostmi strojnega učenja, je sposoben analizirati učne vzorce učencev, prepoznati področja prednosti in slabosti ter zagotoviti vodenje, prilagojeno potrebam vsakega učenca.

Ta prelomna tehnologija ne ponuja samo takojšnje povratne informacije in podpore, ampak tudi opolnomoči učence, da razvijejo sposobnosti kritičnega razmišljanja in sposobnosti reševanja problemov. Astra AI- tutor, ki črpa navdih iz sokratske metode tutorstva, uteleša mešanico tradicionalnih načel poučevanja v kombinaciji z novo tehnologijo.

Astra AI ni ChatGPT

Med Astro AI inštruktorjem in ChatomGPT je, kot pojasnjuje Andrej, glavna razlika v tem, da so oni uporabniški vmesnik prilagodili temu, da je vse posvečeno matematiki. ChatGPT je generalni chat bot, s katerim se pogovarjaš, pri Astra AI- inštruktorju pa imajo matematično tipkovnico, kjer je vpisovanje matematičnih izrazov in funkcij bolj preprosto. Imajo tudi kamero, ki lahko poskenira oziroma s telefona naloži sliko naloge.

Razlika je tudi v obnašanju. »Mi smo Astra AI natrenirali tako, da se obnaša kot tutor po sokratski metodi. To pomeni, da to ni aplikacija, kamor bi otrok vrgel neko nalogo in dobil ven pravilni odgovor. To ni namen tega. Namen je dejansko inštruirati otroka, da sam začne postopoma razmišljati,« pojasnjuje Andrej.

Razlika je torej v natančnosti. Jezikovni model ima določene omejitve pri računsko logičnih operacijah, Astra AI pa ima v ozadju spisane svoje programske rešitve, ki so konkurenčna prednost, da je zagotovljena natančnost odgovorov. Tudi ko so Astro AI testirali in primerjali s podobnimi modeli, je dosegla najvišjo natančnost.

Astra AI dosega občutno višje rezultate pri reševanju srednješolskih matematičnih nalog kot ChatGPT

Z umetno inteligenco do mature

Posebni modul, ki ga ponujajo v okviru Astra AI je Matura AI. Tukaj so zbrane naloge preteklih maturitetnih preizkusov iz matematike v Sloveniji. Kot pravi Andrej, so to bazo vgradili in model umetne inteligence natrenirali na starih primerih izpitnih nalog.

Vsi, ki jih čaka matura, se tako lahko na maturo iz matematike pripravljajo tudi na ta način. To je vodeni program, ki je razdeljen porazličnih tematskih sklopih. V teh sklopih so naloge, ki jih lahko rešuješ in se pogovarjaš o tem s tutorjem. Tutor odgovarja po sokratski metodi. Ko rešiš pravilno, se to zabeleži in sistematično lahko greš skozi vse te naloge.

Poslovne ambicije

Portal astra.si se tako po novem deli na dva dela; ta del, kjer so brezplačne videovsebine, ki bodo tudi v prihodnje ostale brezplačne, in pa drugi del portala, ki je plačljiv in ki predstavlja interakcijo z AI-tutorjem. Vsi, ki želijo uporabljati AI-tutorja, se registrirajo in plačajo dostop. Za to, da se to lahko ekonomsko izvaja, so z letošnjim letom registrirali tudi podjetje Astra AI, d. o. o.

Kot pravi Andrej, je bila zanje v Sloveniji, ko so se podali na poslovno pot in registrirali podjetje Astra AI, d. o. o., prav posebna situacija, saj je pri nas portal stra.si že dolgo obstajal in bil med uporabniki prepoznaven. Na slovenskem trgu jim je bilo zato dosti lažje startati, kot če bi to poskušali v tujini. Priznava pa, da je njihov cilj pravzaprav tujina.

Foto: Primož Lavre - Pri Astra AI-inštruktorju imajo matematično tipkovnico, kjer je vpisovanje matematičnih izrazov in funkcij bolj preprosto.

Trenutno je portal na voljo v slovenščini, angleščini in hrvaščini. Na Hrvaškem je šolski sistem zelo podoben slovenskemu, tako da so vsebine zelo podobne slovenskim, s to razliko, da je hrvaška matura iz matematike nekoliko lažja. Kot je še dejal Andrej, je njihov cilj na začetku osvojiti države južneje od nas, nato pa se širiti še na druge trge; angleško, nemško in špansko govoreče, na balkanski trg ali v države južno od nas.

Podjetje se trenutno financira z lastnimi sredstvi in nimajo še nobenih investitorjev tveganega kapitala. Potem ko bodo prebrodili prvo šolsko leto in videli, kakšna je ekonomika tega posla, se bodo odločili, kako naprej; ali bodo nadaljnjo organsko rast načrtovali z lastnimi prihodki ali se bodo odločili in sprejeli kakšno investicijo tveganega kapitala.

Demokratizacija izobraževanja

V Sloveniji se cene inštrukcij iz določenega predmeta gibljejo od 15 do 20 evrov na uro. Starši, ki želijo svojim otrokom najboljše, so po navadi tisti, ki plačujejo te inštrukcije. V Astra AI pa za ceno 20 evrov, torej približno za ceno ene ure inštrukcij, ponudijo neomejen mesečni dostop do inštruktorja, kar je velik korak naprej k temu, da dostop do inštrukcij omogočimo vsem.

Prav tako želijo pri Astra AI še naprej nadaljevati etos, da bi tistim, ki si tudi tega ne morejo privoščiti, strošek inštruktorja krili iz partnerskega programa. »To je program, kjer jaz izkoriščam svoje pretekle poslovne povezave, da slovenska podjetja dejansko donirajo letne ali mesečne štipendije oziroma naročnine tistim, ki si ne morejo privoščiti inštruktorja. Na ceniku pišem, naj tisti, ki si tega ne morejo privoščiti, pošljejo elektronsko pošto in opišejo svoje razmere, mi pa jim bomo poskušali urediti brezplačni dostop,« pojasnjuje Andrej.

Z uvedbo inštruktorja z umetno inteligenco je tudi v Sloveniji zaživela nova doba matematične izobrazbe, kjer lahko učenci izkoristijo prilagojene učne izkušnje, ki ustrezajo njihovim edinstvenim učnim slogom in željam. Z združevanjem modrosti preteklosti z inovativnostjo sedanjosti je torej nastala platforma, ki učencem ne le pomaga pri uspehu pri matematiki, ampak jim vliva tudi vseživljenjsko ljubezen do učenja.

V hitro razvijajočem se digitalnem okolju, kjer tehnologija še naprej oblikuje prihodnost izobraževanja, je Astra AI- tutor dokaz neomejenih možnosti vključevanja umetne inteligence v področje poučevanja. Ker vse več učencev sprejema to transformativno orodje, pot od spletnega poučevanja do poučevanja z umetno inteligenco pomeni pomemben mejnik v nenehnem prizadevanju, da bi izobraževanje postalo bolj dostopno, privlačno in učinkovito za učence v Sloveniji in  tujini.

In kot obljubljajo v Astra AI, bodo že z naslednjim letom uvedli tudi inštrukcije iz dodatnega predmeta, najverjetneje fizike, po katerih je poleg matematike največ povpraševanja.

V okviru modula Matura AI so zbrane tudi naloge preteklih maturitetnih preizkusov iz matematike.