Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obama v Afriki spoznal svojo prednico Lucy

Deli na:
Obama v Afriki spoznal svojo prednico Lucy

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama se je imel med obiskom v Afriki priložnost srečati s svojim in našim davnim prednikom. Gre za 3,2 milijona let staro okostje ženskega človečnjaka vrste Australopithecus afarensis, poimenovano Lucy.

"To je osupljivo," je srečanje z okostjem, ki so ga posebej zanj iz etiopskega narodnega muzeja v Adis Abebi prenesli v tamkajšnjo narodno palačo, v ponedeljek komentiral Obama.

Lucy predstavlja najbolje ohranjeno okostje zgodnjih prednikov človeka, kar so jih doslej odkrili. Obama se je na prigovarjanje etiopskega kuratorja s kalifornijske akademije znanosti Zeresenaya Alemsegeda celo dotaknil vretenca z Lucyjinega trupa. To običajno smejo le znanstveniki.

"Lucy je bila torej v verigi do Homo sapiensa. Koliko skokov je med Lucy in Homo sapiensom," je ob srečanju vprašal Obama, ki je kot prvi ameriški predsednik za časa mandata obiskal Etiopijo, poroča britanski Guardian.

Ameriški predsednik, ki je v teh dneh obiskal tudi Kenijo, je bil nad okostjem tako navdušen, da je v ponedeljek zvečer na večerji z etiopskim premierjem Hailemariamom Desalegnom poudaril, da je Lucy opomnik, da so vsi ljudje na svetu del iste človeške družine. "Pozdravljam Etiopijo kot zibelko človeške vrste," je še izjavil ameriški predsednik.

Tudi ob Lucy pa se niso mogli izogniti politiki. Tako je kurator Alemseged komentiral, da Lucy dokazuje, da je vsak človek, vseh sedem milijard, vključno z Donaldom Trumpom, izšel iz iste verige. Bogataški poslovnež Trump, ki se trenutno bori za predsedniško kandidaturo ameriške republikanske stranke, je dolgo trdil, da se Obama ni rodil v ZDA, kar je pogoj za zasedbo predsedniškega stolčka v ZDA.