Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obama presrečen, na Japonskem jokajo

Deli na:
Obama presrečen, na Japonskem jokajo

Foto: Reuters

Nogometašice ZDA so v finalu svetovnega prvenstva v Vancouvru premagale Japonsko s 5:2 (4:1).

* Stadion BC Place, gledalcev 53.341, sodnice: Katerina Monzul, Natalija Racinska (obe Ukrajina), Yolanda Parga (Španija).
* Strelke: 1:0 Lloyd (3.), 2:0 Lloyd (5.), 3:0 Holiday (14.), 4:0 Lloyd (16.), 4:1 Ogimi (27.), 4:2 Johnson (52., avtogol), 5:2 Heath (54.).
* ZDA: Solo, Krieger, Johnston, Sauerbrunn, Klingenberg, Holiday, Brian, Heath (od 79. Wambach), Lloyd, Rapinoe (od 61. O'Hara), Morgan (od 86. Rampone).
* Japonska: Kaihori, Ariyoshi, Iwashimizu (od 33. Sawa), Kumagai, Sameshima, Kawasumi (od 39. Sugasawa), Sakaguchi, Utsugi, Miyama, Ohno (od 60. Iwabuchi), Ogimi.
* Rumena kartona: Sawa, Iwabuchi.

Nogometašice ZDA so v finalu sedmega svetovnega prvenstva v Kanadi nadigrale branilke naslova Japonke s 5:2 in tako tretjič v zgodovini postale najboljša ekipa na svetu. Najboljša igralka turnirja je bila Carli Lloyd, ki je kot prva v finalih SP dosegla tri zadetke.

Američanke so tekmo praktično odločile že v uvodnih petnajstih minutah. V tem času so namreč dosegle kar štiri zadetke, Lloyd tri in Lauren Holiday enega, tako da je bil preostanek dvoboja več ali manj formalnost. Japonke so sicer v drugem polčasu zaostanek znižale na 2:4, a že dve minuti kasneje, v 54. minuti, so Američanke znova zadele in spet imele tri zadetke naskoka.

"Presrečna sem zaradi zmage ter naziva najboljše igralke turnirja. Zaenkrat se vse skupaj zdi kot sanje," je po dvoboju dejala Lloydova, velik odmev pa je imela zmaga tudi med vidnejšimi osebami v ZDA. Tako se prek socialnih omrežjih oglasih celo predsednik ZDA Barack Obama.

"Kakšna zmaga ekipe ZDA. Odlična predstava Carli Lloyd. Država je ponosna na vas," je tvitnil Obama in dodala: "Čim prej pridite s pokalom v Belo hišo." Med drugimi sta se oglasila tudi košarkar Kobe Bryant in golfist Tiger Woods. "Magistralno," je zapisal Bryant, "Rad imam, ko gledam nastajanje zgodovine. Gremo ZDA," pa je čestital Woods.

ZDA so prva reprezentanca, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovnih prvakov. Najboljše so bile že 1991 in 1999. Hkrati imajo še eno srebrno medaljo in tri bronaste. To pomeni, da so na vseh sedmih prvenstvih igrale v polfinalih in nikoli niso ostale brez odličja.

V tekmi za tretje mesto je Anglija premagala Nemčijo z 1:0.