mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obama odlikoval Billa Gatesa, Brucea Springsteena, Toma Hanksa ...

Deli na:
Obama odlikoval Billa Gatesa, Brucea Springsteena, Toma Hanksa ...

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek podelil 21 predsedniških medalj svobode, ki veljajo za najvišje civilno priznanje v ZDA.

Med dobitniki medalj so ustanovitelj korporacije Microsoft in človekoljub Bill Gates, glasbenik Bruce Springsteen ter igralci Tom Hanks, Robert DeNiro, Robert Redford in Cicely Tyson.

Kot je poudaril Obama, so nagrajeni "izjemni Američani, ki nas navdihujejo, povezujejo in nas spodbujajo k napredku".

Gates in njegova soproga Melinda sta odlikovanje prejela za prispevek za odpravo revščine in lakote, za kar sta odštela milijarde dolarjev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Obama je med drugim odlikoval tudi komičarko Ellen DeGeneres, in sicer ne le za njen umetniški doprinos, pač pa tudi za njeno javno priznanje lezbištva, s čimer je po Obamovih besedah prisila državo v smer večje pravičnosti.

Odlikovanja so med drugim prejeli še avtor šova Saturday Night Live Lorne Michaels, pevka Diana Ross, košarkarja Michael Jordan in Kareem Abdul-Jabbar, fizik Richard Garwin, inženirka, ki dela pri Nasi Margaret Hamilton in pionirka na področju računalniškega programiranja Grace Harper ter arhitekta Frank Gehry in Maya Lin.

Predsedniško odlikovanje medaljo svobode (Medal of Freedom) v Beli hiši podeljujejo od leta 1963 za prispevke k ameriškim interesom, miru na svetu ter za kulturne in druge dosežke. Odlikovanje so doslej med drugim prejeli Mati Tereza, Margaret Tatcher, Stephen Hawking, Walt Disney, Bob Dylan in Toni Morrison.