stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obama na vprašanje, ali je kadil travo: Ne verjemite vsega, kar preberete na internetu

Deli na:
Obama na vprašanje, ali je kadil travo: Ne verjemite vsega, kar preberete na internetu

Foto: Getty Images

Mladi Vietnamci so ameriškega predsednika Baracka Obamo na srečanju v Hošiminhu zasuli z vprašanji. Med drugim so ga spraševali o rapovski glasbi, kajenju trave, podnebnih spremembah in njegovem videzu.

Obama se je ob koncu tridnevnega obiska v Vietnamu pred odhodom na Japonsko srečal z več sto mladimi v mestni hiši gospodarske in umetniške prestolnice te komunistične države.

Mladi so ameriškega predsednika, ki je precej drugačen od resnobnih vietnamskih voditeljev, pozdravili z bučnim aplavzom. Ena najbolj znanih vietnamskih raperk Suboi mu je odpela pesem o tem, ali so ljudje res srečni, če imajo veliko denarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama, ki je bil videti dobro razpoložen, je opisal pot hiphopa, ki je bil "na začetku način izražanja Afroameričanov", danes pa je "globalni fenomen".

Nato se je rahlo obregnil ob vietnamske avtoritarne voditelje, ki pogosto zatirajo kritične umetnike. "Zamislite si, če bi ob nastanku rapa naša vlada rekla 'ne', ker bi bile nekatere stvari, ki bi jih izrekli, žaljive ali če bi bilo besedilo žaljivo ali če bi preveč preklinjali?" je dejal.

"Če poskušaš zatreti umetnost, potem zatiraš najgloblje sanje in težnje ljudi," je dodal ameriški predsednik.

Pred tem je nek mladenič svoje vprašanje začel s stavkom: "Gospod predsednik, vi ste tako čedni." Obama ga je hitro prekinil rekoč: "O, lahko kar nehaš, če želiš."

Nekdo drug ga je povprašal, ali držijo informacije, objavljene na internetu, da je Obama kot mlad kadil travo. "Ne vem, ali to drži. Ne smete verjeti vsega, kar preberete na internetu," je odgovoril Obama.

Mladi so mu zastavili tudi več vprašanj o okolju in podnebnih spremembah. Priznal je, da so imele zahodne industrializirane države na voljo veliko več časa za onesnaževanje okolja kot države v razvoju, a je pozval vse države, naj skupaj preprečijo katastrofo. "Težava je, da če bi se države, kot so Kitajska, Vietnam ali Indija, podale na enako pot razvoja kot Zahod, bomo vsi pod vodo," je dejal Obama.