markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Magazin

Obama na odru Shakespearovega gledališča

Deli na:
Obama na odru Shakespearovega gledališča

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je ob začetku svojega drugega dne obiska v Veliki Britaniji obiskal svetovno znani Globe Theatre in se poklonil znamenitemu britanskemu dramatiku Williamu Shakespearu, katerega 400. obletnica smrti se obeležuje danes.

Globe Theatre v Londonu je replika okroglega gledališča na prostem, ki ga je Shakespeare zasnoval leta 1599. Gledališče je bilo leta 1613 uničeno v požaru. Leto kasneje so ga sicer obnovili, a leta 1642 zaprli. Nato so nekoliko stran od kraja, kjer je stalo originalno gledališče leta 1997 postavili sedanjo repliko.

Obama si je v gledališču ogledal kratko predstavo odlomka iz Shakespearovega Hamleta, ki je vključeval tudi znameniti stavek "biti ali ne biti", poroča britanski BBC.

Ameriški predsednik je celotno predstavo ocenil za čudovito. Obama si je tudi ogledal gledališče samo, pri čemer ga je precej zanimalo, kako je postavljeno, še poroča BBC.

Zatem je odšel v londonsko mestno hišo na srečanje s približno 700 gosti, ki mu lahko zastavljajo vprašanja. Po napovedih naj bi govoril predvsem o ameriško-britanskih odnosih, morda pa tudi o t. i. brexitu, referendumu o odhodu Velike Britanije iz EU.

V petek po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom je Obama dejal, da so ZDA prepričane, da ima članstvo Velike Britanije v EU izključno prednosti. Priznal je sicer, da je to odločitev britanskih volivcev, a jih je obenem opozoril, da bi izstop iz EU oslabil moč Otoka in škodoval trgovinskim vezem.