mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Obama na odru Shakespearovega gledališča

Deli na:
Obama na odru Shakespearovega gledališča

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Barack Obama je ob začetku svojega drugega dne obiska v Veliki Britaniji obiskal svetovno znani Globe Theatre in se poklonil znamenitemu britanskemu dramatiku Williamu Shakespearu, katerega 400. obletnica smrti se obeležuje danes.

Globe Theatre v Londonu je replika okroglega gledališča na prostem, ki ga je Shakespeare zasnoval leta 1599. Gledališče je bilo leta 1613 uničeno v požaru. Leto kasneje so ga sicer obnovili, a leta 1642 zaprli. Nato so nekoliko stran od kraja, kjer je stalo originalno gledališče leta 1997 postavili sedanjo repliko.

Obama si je v gledališču ogledal kratko predstavo odlomka iz Shakespearovega Hamleta, ki je vključeval tudi znameniti stavek "biti ali ne biti", poroča britanski BBC.

Ameriški predsednik je celotno predstavo ocenil za čudovito. Obama si je tudi ogledal gledališče samo, pri čemer ga je precej zanimalo, kako je postavljeno, še poroča BBC.

Zatem je odšel v londonsko mestno hišo na srečanje s približno 700 gosti, ki mu lahko zastavljajo vprašanja. Po napovedih naj bi govoril predvsem o ameriško-britanskih odnosih, morda pa tudi o t. i. brexitu, referendumu o odhodu Velike Britanije iz EU.

V petek po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom je Obama dejal, da so ZDA prepričane, da ima članstvo Velike Britanije v EU izključno prednosti. Priznal je sicer, da je to odločitev britanskih volivcev, a jih je obenem opozoril, da bi izstop iz EU oslabil moč Otoka in škodoval trgovinskim vezem.