Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nova zmaga Domna Prevca, na vrsti je novoletna turneja!

Deli na:
Nova zmaga Domna Prevca, na vrsti je novoletna turneja!

Foto: Getty Images

Sedemnajstletni Domen Prevc je zmagal na drugi tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v švicarskem Engelbergu.

S četrto zmago v sezoni in karieri je še povečal vodstvo v skupnem seštevku. V prvi seriji je dosegel rekord skakalnice, 144 m, in s tem odlično napovedal prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic čez deset dni.

Prevc je s 144 in 141,5 metra zbral 305,9 točke in za 12,1 točke ugnal Poljaka Kamila Stocha, tretji pa je bil Avstrijec Stefan Kraft.

Jurij Tepeš je bil 27., Cene Prevc pa je delil 29. mesto. Branilec velikega kristalnega globusa in dosedanji rekorder skakalnice Peter Prevc je tekmo končal na 33. mestu (126,5 m, 120,7) in prvič po marcu 2014 v Trondheimu ostal brez finala, ki ga je zgrešil za pol točke. Finale je brez najstarejšega Prevca potekal prvič v zadnjih 68 tekmah. V drugi seriji ni nastopil še Nejc Dežman, ki je bil 43., Anže Lanišek pa je na 41. mesto kvalifikacij znova ostal brez tekme.

"Danes sem naredil zelo dober prvi skok, pri drugem pa nisem bil najbolj uspešen. Odriv se mi ni najbolje posrečil. O tem, da sem favorit pred novoletno turnejo, govorijo drugi, sam sem ostal isti fant, kot sem bil," je v prvi izjavi po tekmi povedal Domen Prevc, ki je v soboto osvojil drugo mesto. Dosegel je triinšestdeseto posamično zmago za slovenske smučarske skoke. Član kranjskega Triglava si je priskakal četrto zmago v svetovnem pokalu v karieri in sezoni na že četrtem prizorišču (pred Engelbergom še Lillehammer, Klingenthal in Kuusamo). Njegov starejši brat Peter Prevc, zmagovalec novoletne turneje v prejšnji sezoni, z 21 zmagami prepričljivo vodi med Slovenci na seznamu slovenskih uspehov.

Domen Prevc je vodil že po prvi seriji. Drugi je bil s 4,6 točke zaostanka Norvežan Danile Andre Tande, tretji pa dvakratni olimpijski zmagovalec Poljak Kamil Stoch, ki je imel še 1,1 točko manj od Norvežana. Stoch je tudi letel daleč, vendar je bil rekorder prenovljene naprave s 143,5 metra le nekaj minut, primat pa je začasno prevzel družini Prevc. Peter je namreč drugi dan lanskega tekmovanja ob dvojnem zmagoslavju s 142 metri dosegel najdaljši skok na skakalnici v Engelbergu.


"Prvi skok je bil še posebej dober, sploh če ga primerjam z drugim, ki je bil slabši, a sem imel dobre razmere in se je dobro izšlo. Ko sem pristal, nisem vedel, da sem doskočil pri rekordu skakalnice, bil sem kar presenečen. Če so razmere dobre, bi se dalo skočiti še kakšen meter dlje," je še dejal letošnji vladar svetovnega pokala. Obremenjeval pa se ni niti s potezami tekmecev, Norvežani so pred njegovim prvim skokom Tandeju na trenersko zahtevo znižali naletno mesto (slovenski trener Goran Janus te možnosti ni izkoristil): "O tem se z Goranom nisva pogovarjala pred tekmo. Zdaj, ko so Norvežani enkrat prestavili naletno mesto, se pa že igrajo? Pač so prestavili, mi se o tem nismo pogovarjali in izšlo se je čisto dobro."

Domen Prevc je dokazal tudi veliko psihično trdnost. Tik pred njim je namreč Tande v predzadnjem skoku dneva doskočil pri 144,5 m, vendar je po doskoku padel. Na srečo se je kontrolirano ujel, podobno kot dan pred Peter Prevc, a nazadoval na 11. mesto.

Zadovoljstva ni skrival trener Goran Janus: "Nisem samo zadovoljen, prav užival sem v tekmi. Nekako sem imel tudi željo, da bi popravil rekord skakalnice, kar mu je v prvi seriji tudi uspelo, nato pa še fantastičen drugi nastop in zato mu gredo vse čestitke, tako kot tudi Juriju in Cenetu." Slovenski prvi mož stroke je dejal, da sam ni razmišljal o morebitnem znižanju zaletnega mesta za Domna. "Nisem razmišljal o tem. Videl sem, da je spodnji radius dobro urejen, željo je imel tudi Domen, tako da se je vse lepo izteklo. V finalnem skoku pa je Domen z nižjega zaletišča skakal na podlagi žirije in tudi mene. Če ne bi znižala žirija, bi znižanje zahteval jaz."

Najmlajši izmed bratov Prevc se je v soboto z najboljšim skokom dneva v finalni seriji iz osmega prebil na drugo mesto, za Avstrijcem Michaelom Hayböckom, 15. po prvi seriji druge tekme, in pred drugim Avstrijcem Andreasom Koflerjem, 21. pred finalom dan pozneje. Hayböck je bil na koncu druge tekme šesti, Kofler pa 14.

Preostala slovenska finalista sta nekoliko nazadovala. Jurij Tepeš se je znova uvrstil med trideseterico, po uspešnih nastopih v celinskem pokalu pa je na drugi tekmi svetovnega pokala drugič do točk prišel tudi 20-letni Cene Prevc.

Svetovni pokal se bo nadaljeval s prestižno novoletno turnejo in prvim prizoriščem štirih skakalnic; v Oberstdorfu bodo 29. decembra najprej kvalifikacije, dan pozneje pa še tekma.

X