stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nogometni svet se klanja legendarnemu Cruyffu

Deli na:
Nogometni svet se klanja legendarnemu Cruyffu

Foto: Getty Images

V 69. letu starosti je v Barceloni za posledicami raka na pljučih umrl eden najboljših nogometašev v zgodovini, Nizozemec Johan Cruyff.

Kot je zapisano na njegovi uradni spletni strani, se je poslovil tiho in v krogu družine.

Cruyff, nekdaj verižni kadilec, je oktobra lani razkril, da ima raka na pljučih, dober mesec nazaj pa se je po daljšem času pojavil v javnosti in sporočil, da se dobro počuti in da proti bolezni vodi 2:0.

Cruyff je bil trikrat izbran za najboljšega nogometaša leta (1971, 1973, 1974), 1999 pa je bil proglašen tudi za najboljšega evropskega nogometaša stoletja. Med letoma 1964 in 1973 je igral za Ajax, med 1973 in 1978 za Barcelono, med 1979 in 1980 za Los Angeles Aztecs, med 1980 in 1981 za Washington Diplomats, leta 1981 za Levante, nato je med 1981 in 1983 spet nosil dres Ajaxa, v sezoni 1983/84 pa Feyenoorda.

Za nizozemsko reprezentanco, s katero je bil svetovni podprvak 1974 in tretji na evropskem prvenstvu 1976, je na 48 tekmah dosegel 33 zadetkov. Kariero nogometaša, enega "promotorjev" totalnega nogometa nizozemskega stratega Rinusa Michelsa, je končal leta 1984, nato pa je postal uspešen trener v Ajaxu in Barceloni.

Ob smrti so se izjemnega nogometaša, ki so ga odlikovali vizija, hitrost, natančne podaje, mnogi pa ga imajo za nogometaša, ki je prinesel največ najlepšega v najlepšo igro na svetu, spomnili povsod po planetu.

Bil je igralec posebnih sposobnosti in posebnež tudi v drugih pogledih. Med številnimi njegovimi odmevnimi in pomenljivimi izjavami je tudi ta, ko je dejal, da je včasih raje kot dosegel zadetek zadel okvir vrat - zaradi zvoka ob tem. Poudarjal je, da je bil vedno v nogometu zaradi njegove lepote, ne le zaradi same zmage.

"Johan Cruyff je bil simbol elegantne igre. Izjemen igralec, eden najboljših v zgodovini. Bil je navdih, vir občudovanja za navijače. Zgodovino nogometa je zaznamoval za vedno. Zelo me je razžalostila njegova smrt, pogrešali ga bomo," je med drugim povedal predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino.

Prvi mož Evropske nogometne zveze in tudi sam nekdaj vrhunski nogometaš, Francoz Michel Platini, je Cruyffa označil za najboljšega vseh časov. "Izgubil sem prijatelja, svet je izgubil izjemnega moža. Občudoval sem ga, bil je najboljši nogometaš vseh časov," je povedal Platini.

Podobne pohvale in sožalje so izrekli še številne nogometne legende in zdajšnji zvezdniki. Med njimi je Nemec Franz Beckenbauer dejal, da je bil Cruyff dober prijatelj in brat, Argentinec Diego Maradona je zapisal "nikoli te ne bomo pozabili, suhec", Anglež Bobby Charlton ga uvršča v isti "razred" kot Peleja, Alfreda di Stefana in Maradono, saj je spremenil nogometno igro v takšnem pogledu, da so njegovi vplivi vidni še danes. Ne nazadnje so na njegovih temeljih zgradili Barcelono, ki je v zadnjih letih ena dominantnih ekip v klubskem nogometu.