volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nogometaš Maribora pozitiven na dopinškem testu: v solzah je vztrajal, da ni naredil nič narobe

Deli na:
Nogometaš Maribora pozitiven na dopinškem testu: v solzah je vztrajal, da ni naredil nič narobe

Martin Milec - Foto: Grega Wernig

Iz vrst nogometnega kluba Maribor so na izredno sklicani novinarski konferenci sporočili, da je bil Martin Milec pozitiven na dopinškem testu po obračunu kvalifikacij za evropsko ligo proti severnoirskemu Colerainu. Nogometaš je prejel štirimesečno kazen nastopanja, ki se bo iztekla 19. marca prihodnje leto.

V proces treninga se bo lahko Milec vrnil 19. februarja. "Disciplinski organ Evropske nogometne zveze (Uefa) je odločil, da je bilo zdravilo Berodual in s tem prepovedana učinkovina fenoterol, vneseno nenamerno, kar ponazarja tudi višina izrečene kazni," so dejali iz vrst mariborskega kluba.

"Kot je razvidno ob višini izrečene kazni, ki sodi med milejše, gre za zaplet ob uporabi splošnega zdravila," so dodali. Gre za najnižjo kazen, ki jo lahko pristojni organi izrečejo ob zlorabi dopinga. Najvišja možna je štiri leta.

Nogometaš je bil testiran 27. avgusta po tekmi proti Colerainu, potem ko je bil naključno izžreban za dopinško kontrolo, na kateri je v skladu s pravili prijavil tudi zdravila, ki jih uporablja. Vzorec je pokazal prisotnost prepovedanega fenoterola, ki je bilo del inhalacijske raztopine oz. zdravila Berodual, ki ga je Milec prejemal zaradi respiratornih težav.

Foto: Grega Wernig - Martin Milec

Do vnosa prepovedanih snovi je prišlo po spremembi terapije, ko je uporabo prvotnega zdravila letos poleti zamenjal za Berodual, člani zdravniške službe, ki je prevzela odgovornost za nastali položaj, pa niso preverili, ali gre za dovoljeno zdravilo oz. ali vsebuje morebitno prepovedano poživilo.

Zdravilo je jemal od poletja 2020 in na tekmi s Colerainom je bil izžreban za dopinško kontrolo, kjer je v skladu s pravili prijavil zdravila, ki jih uporablja.

"Vem, da bodo ljudje imeli določene pomisleke glede jemanja zdravil, ampak na koncu celotne zgodbe sem razočaran in mi je žal, da je to tega sploh prišlo. Sem pa miren, ker vem, da nisem naredil nič narobe. Vsi v klubu so vedeli, da jemljem to zdravilo," je sprva dejal desni bočni nogometaš.



"Sem pa res zdravilo vzel samo zaradi zdravljenja bolezni. Odkar igram nogomet profesionalni ravni, se mi pojavljalo te težave. Nikdar nisem niti pomislil, da bi vzel poživilo, s katerim bi bil boljši na igrišču. Šlo je za to, da lahko normalno treniram in igram," je na tiskovni konferenci razložil Milec.

Iz kluba so sporočili, da imajo ničelno toleranco do dopinga, a ker ni šlo za zlorabo dopinga, temveč za splet nesrečnih okoliščin, trdno stojijo za svojim nogometašem, ki ob nekaterih odgovorih ni mogel skriti solz.

"Zgodil se je 'kiks'. Vse, kar se je dogajalo letos ... To ni opravičljivo, je pa morda razumljivo. Martin ima polno podporo tudi v bodoče. Nikogar ni imel namen prevarati, nenazadnje smo tekmo s Colerainom izgubili," je na tiskovni konferenci dejal športni direktor Oliver Bogatinov, ki je dodal, da ima zdravniška služba polno zaupanje kluba.

"Za mano sta dva najtežja meseca v moji karieri. Zgodila se je napaka iz vseh strani. Ko sem izrecno zaradi zdravljenja moje bolezni vzel to zdravilo, je ne glede na vse krivda tudi moja. Za to moram sprejeti kazen in del odgovornosti," je za konec dejal Milec.

Mariborčane naslednji obračun državnega prvenstva čaka v soboto v Ljubljani proti Bravu.