stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nocoj v pričakovanju Miklavža

Deli na:
Nocoj v pričakovanju Miklavža

Foto: Bobo

Otroke, marsikje pa tudi odrasle, bo v noči na torek marsikje obiskal sveti Miklavž, prvi od decembrskih dobrotnikov.

Po običaju bo peharje zlasti pridnih otrok napolnil s suhim sadjem, piškoti in drugimi manjšimi darili, po nekaterih krajih pa bodo potekala že tradicionalna miklavževanja in sejmi.

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo.

Na predvečer praznika so značilna tudi miklavževanja. Tako bo Miklavž s spremstvom zvečer obiskal posamezne hiše, prireditve in tudi središča več slovenskih mest.

V Ljubljani se je v soboto začel Miklavžev sejem, danes ob 17. uri pa bo potekal Miklavžev sprevod od Krekovega do Prešernovega trga. Pri tem bodo Miklavža spremljali parklji, vragi in zbor angelčkov, ki bodo otrokom delili pecivo, sadje in bombone. Miklavžev sejem bo danes in v torek potekal tudi na Trgu svobode in Grajskem trgu v Mariboru. V Novem mestu pa bodo danes ob 17. uri na Glavnem trgu prižgali praznične luči in pričakali prihod Miklavža.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

V Sloveniji se z imenom Miklavž ponaša 76 Slovencev, s čimer se to ime po pogostosti uvršča na 718. mesto. Druga oblika imena je Nikolaj, ki jih je med Slovenci 906. Svetemu Nikolaju ali Miklavžu je posvečenih tudi veliko cerkva.