tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

evro grims fb Reporter.si

To sta Grimsova asistenta v Bruslju: mladenič iz ...

matjaz kek intervju 1 gw Ekipa24.si

Matjaž Kek v ekskluzivnem intervjuju: "Jaz sem ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

pogacar Ekipa24.si

Nore izjave iz tabora Visme o Pogačarju: "Ker je ...

Magazin

Nobelova nagrada za fiziko trem znanstvenikom za odkritja na področju kvantne mehanike

Deli na:
Nobelova nagrada za fiziko trem znanstvenikom za odkritja na področju kvantne mehanike

Nobelovi nagrajenci za fiziko. - Foto: Profimedia

Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger "za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike," je danes sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

"Letošnji prejemniki Nobelove nagrade za fiziko so izvedli prelomne poskuse z uporabo prepletenih kvantnih stanj, pri katerih se dva delca obnašata kot ena enota, tudi če sta ločena. Rezultati so odprli pot novi tehnologiji, ki temelji na kvantnih informacijah," so zapisali ob razglasitvi.

Francoski fizik Alain Aspect, znan po eksperimentalnem delu na področju kvantnega prepletanja, je Nobelovo nagrado prejel za eksperiment z novim načinom vplivanja na atome, pri čemer je po navedbah švedske akademije z nastavitvami "zaprl pomembno vrzel" v raziskavah.

Drugi nagrajenec, ameriški teoretični in eksperimentalni fizik John Clauser, je z meritvami polarizacije dveh prepletenih fotonov uspešno dokazal kršitev Bellove neenačbe, skladno s temelji kvantne mehanike.

Avstrijski kvantni fizik Anton Zeilinger z Dunajske univerze pa je nagrado prejel za raziskovanje prepletenih kvantnih stanj in nadaljnje raziskave Bellovih neenačb. Njegova raziskovalna skupina je dokazala pojav, imenovan kvantna teleportacija.Kvantna znanost bi lahko odprla nova področja uporabe računalnikov ter zmožnosti obdelave ogromnih količin podatkov. Ločeno delo treh letošnjih Nobelovih nagrajencev je izpopolnilo teorije, o katerih so znanstveniki, kot je Albert Einstein, razmišljali že desetletja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Alain Aspect, John Clauser in Anton Zeilinger so z revolucionarnimi poskusi in razvojem eksperimentalnih orodij postavili temelje za novo obdobje kvantne tehnologije," je ob podelitvi še zapisala Švedska kraljeva akademija znanosti, ki tradicionalno podeljuje Nobelovo nagrado za fiziko.

Nagrada je bila med letoma 1901 in 2021 podeljena 115-krat, in sicer 219 nagrajencem. Fizika je bila sicer področje, ki ga je Nobel v svoji oporoki iz leta 1895 omenil kot prvo. Tudi njegove raziskave so bile tesno povezane s fiziko.

Današnji razglasitvi dobitnikov Nobelove nagrade za fiziko bodo v naslednjih dneh sledile nagrade za kemijo, književnost in mir. V ponedeljek sledi še razglasitev Nobelove nagrade za ekonomijo. Vsaka nagrada prinaša ček v višini 10 milijonov švedskih kron (900.000 evrov). Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja in ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela.