vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

špela-močnik Odkrito.si

Deset najljubših Špele Močnik

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nizozemska na nogah, bodoča kraljica 18. rojstni dan praznovala z več kot 4 gosti

Deli na:
Nizozemska na nogah, bodoča kraljica 18. rojstni dan praznovala z več kot 4 gosti

Nizozemska kraljeva družina; kralj Willem-Alexander in kraljica Maxima s hčerko princeso Amalio. - Foto: Profimedia

Nizozemska kraljeva družina se je v sredo opravičila in obžalovala, ker je minuli teden pripravila zabavo za 18. rojstni dan bodoče kraljice in nanjo povabila 21 gostov, čeprav to ni v skladu s protikoronskimi ukrepi v državi. Sodišče je medtem desnemu poslancu prepovedalo primerjanje omejitev za zajezitev pandemije s holokavstom.

Thierry Baudet, poslanec in vodja populistične stranke Forum za demokracijo, je na Twitterju med drugim zapisal, da so postali necepljeni proti covidu-19 "novi Judi", medtem ko so odgovorni za njihovo izključevanje in tisti, ki temu ne nasprotujejo, "novi nacisti". Obenem je objavil fotografiji mladega nizozemskega fanta, ki so mu prepovedali udeležbo na zabavi ob prihodu Miklavža, ter judovskega dečka, ki med drugo svetovno vojno v poljskem getu čaka na deportacijo.

Zaradi teh objav so se na sodišče obrnili preživeli druge svetovne vojne in judovske organizacije, sodišče pa je v sredo odločilo, da mora 38-letni politik svoje tvite v 48 urah izbrisati ter da v razpravah o zdravstvenih omejitvah na Nizozemskem ne sme več objavljati fotografij holokavsta. Če odločitve sodišča ne bo spoštoval, mu grozi dnevna globa v višini 25.000 evrov, poročajo lokalni mediji in tuje tiskovne agencije.

Nizozemce pa je medtem razjezila njihova kraljeva družina, ki je kljub trenutno strogim protikoronskim ukrepom v soboto pripravila rojstnodnevno zabavo za princeso Amalio, ki je 7. decembra dopolnila 18 let, in nanjo povabila več kot 20 gostov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V palači se sicer zagovarjajo, da je zabava potekala na prostem, v parku pri kraljevi palači, ter da so spoštovali zaščitne ukrepe, kot sta testiranje na novi koronavirus in ohranjanje varne medsebojne razdalje.To je v pismu parlamentu izpostavil tudi nizozemski premier Mark Rutte, a obenem dodal, da mu je kralj priznal, da priprava zabave očitno ni bila dobra ideja.

Na Nizozemskem so spričo širjenja različice omikron novega koronavirusa v torek sporočili, da bodo pred božično-novoletnimi prazniki predčasno zaprli osnovne šole ter razširili omejitve v nočnem času. Nizozemci smejo trenutno na svojih domovih gostiti le po največ štiri goste, starejše od 13 let.

Kot še dodaja AFP, je to le zadnja v vrsti napak, ki jih je nizozemska kraljeva družina naredila v času pandemije in zaradi katerih ji je občutno upadla podpora v javnosti. Oktobra lani je na primer morala predčasno zaključiti svoje počitnice v Grčiji, potem ko je Nizozemce razjezila objava podrobnosti o dopustovanju, obenem pa je v državi začelo veljati delno zaprtje javnega življenja.