Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nič ne bo s Tokiem: v dramatični tekmi so slovenski odbojkarji klonili proti Francozom

Deli na:
Nič ne bo s Tokiem: v dramatični tekmi so slovenski odbojkarji klonili proti Francozom

Foto: Jurij Kodrun

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca ne bo igrala na olimpijskih igrah v Tokiu. V Berlinu je namreč izgubila polfinalno tekmo kvalifikacij proti z 2:3, s tem pa je generaciji, ki je na evropskih prvenstvih osvojila dve srebrni kolajni, splaval po vodi še zadnji neizpolnjen cilj.

Slovencem, ki do zdaj možnosti, da se borijo za olimpijsko vstopnico, niso niti imeli, zagotovo ne gre ničesar očitati. Krut sistem, ki na olimpijskih igrah dovoljuje nastop le peščici najboljših evropskih reprezentanc, je bil za njih pretrd oreh. Potem ko jim avgusta v prvem krogu kvalifikacij ni uspelo premagati Poljske in Francije, so se morali reševati v Berlinu, od koder pa bo v Tokio odpotovala le najboljša reprezentanca.

Slovenci tudi v nemški prestolnici niso pustili slabega vtisa, po vrsti so premagali Belgijo, Nemčijo in Češko, nato pa se jim je po robu postavila sila neugodna reprezentanca Francije, doslej proti njej niso osvojili niti niza. A v Berlinu jim je dobro kazalo. V prvih dveh nizih so igrali odlično, izkoristili so slabši pristop galskih petelinov, povedli z 2:0, tudi v tretjem nizu so bili še vodstvu do izida 10:8 - pred tem so vodili tudi 7:3, nato pa je ena serija odličnih servisov tekmecev vse spremenila. Francozi so dobili zalet, varovanci Alberta Giulianija pa so se znašli v škripcih.

Zaustavilo se je do takrat izredno razpoloženemu Tončku Šternu, dobival je blok za blokom, prav blok pa je bil skupaj s servisom tisti element, ki je pripeljal do preobrata. Trikolori so dvoboj v blokih dobili s 15:9, dvoboj v asih z 12:4, ob takem razmerju pa se lahko le ugotavlja, da so bili Francozi vendarle boljša reprezentanca.


"Prva dva niza smo igrali res perfektno, a žal so Francozi znali na to odgovoriti. Nisem še videl ekipe, da je po takih dveh nizih sposobna tako odgovoriti. Mislim, da ne smemo biti jezni, nimamo si česa očitati. Lahko smo razočarani, a vemo, da smo dali vse od sebe, dali smo svoj maksimum, to smo v tem trenutku zmožni. Mogoče smo bili po drugem nizu le malo preveč nepotrpežljivi. Francozi so dobri v blok obrambi, tudi servis jim je danes zares odlično tekel," je po tekmi dejal slovenski libero Jani Kovačič.

Podobno je razmišljal tudi organizator igre, Dejan Vinčić: "Ne moremo se izgovarjati, da nismo imeli sreče. Sreča nima nič s tem, kar se je danes zgodilo. Po dveh fenomenalnih nizih smo nerazumljivo popustili, sami smo jim dovolili, da se vrnejo v igro. Ko pa se oni enkrat razigrajo, jih je praktično nemogoče zaustaviti. Poskušali smo jih loviti, zmanjkalo nam je tudi moči in izpadlo je tako, kot je."

V francoski vrsti, ki je imela pred začetkom kvalifikacij kar nekaj težav s poškodbami, odpovedmi in slabim vzdušjem, sta se najbolj izkazala korektor Jean Patry, ki pred mesecem sploh ni bil prva izbira selektorja Laurenta Tilliea, in kontroverzni Earwin Ngapeth. Slednji je z blokom nekajkrat zaustavil Tončka Šterna, mu uničil samozavest, kar je Francoze približalo uspehu. Svoje je dodal tudi za servisno črto, dosegel je pet asov, pri tem pa mu je izdatno pomagal Antoine Arthur Fabien Brizard, ki je s servisi in s tremi zaporednimi asi Slovence uničil v odločilnem, petem nizu.

V taki zasedbi slovenska reprezentanca čez štiri leta zagotovo ne bo več igrala. A za Mitjo Gasparinijem, Vinčićem ... prihajajo novi nadarjeni fantje, ki bodo poskušali priboriti tisto, kar njim ni uspelo.