markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Magazin

Neustavljivi Boston zlomil Dončića in Dallas: 18. naslov za "kelte"

Deli na:
Neustavljivi Boston zlomil Dončića in Dallas: 18. naslov za "kelte"

Luka Dončič in Dallas sta bila nemočna. - Foto: Profimedia

Košarkarji Boston Celtics so novi prvaki severnoameriške lige NBA. Na peti tekmi finala končnice so s 106:88 premagali Dallas Mavericks slovenskega asa Luke Dončića in v seriji slavili s 4:1 v zmagah za 18. naslov v zgodovini lige NBA. Dončić je na zadnji tekmi sezone prek luže dosegel 28 točk, 12 skokov in pet podaj.

Dončić in druščina so pred tremi dnevi z visoko zmago v domači dvorani v Dallasu preprečili metlo Bostona, ta pa je na svojem parketu zanesljivo dokončal delo v finalu.

S tem so Celtics prišli do 18. naslova, kar je največ v zgodovini lige NBA. Pred to končnico so si vrh večne lestvice v najmočnejši košarkarski ligi na svetu delili z Los Angeles Lakers. Pred letošnjo sezono so nazadnje slavili pred 16 leti.

Dallas je tretjič igral v finalu in ostaja pri lovoriki iz leta 2011, ko je Dirk Nowitzki s soigralci v finalu ustavil LeBrona Jamesa in Miami Heat. Pred tem je Dallas izgubil še v finalu sezone 2005/06 prav proti Miamiju.

Luka Dončić je letos postal šesti slovenski košarkar z nastopom v finalu, prstan pa so doslej osvojili Rašo Nesterović (2005) ter Beno Udrih (2005, 2007) s San Antonio Spurs, Saša Vujačić (2009, 2010) z Lakers in Vlatko Čančar lani z Denver Nuggets.

Petindvajsetletni Dončić je bil statistično gledano daleč najboljši slovenski košarkar doslej v finalih, v povprečju je v 38,8 minute dosegel 29,2 točke, 8,8 skoka in 5,6 podaje na tekmo.

Dallas je bil na peti tekmi predvsem v prvem polčasu neprepoznaven, šepalo je tako v napadu s številnimi zgrešnimi meti za tri kot v obrambi, kjer je Boston zlahka prihajal do skoka v napadu in novih priložnosti za dosego točk.

Razlika je bila po trojki s sredine igrišča Paytona Pritcharda po polovici igre že 21 točk, v tretji in zadnji četrtini pa je narasla tudi na 26 točk. Mavericks so z nekaj več zadetimi meti le malce omilili zaostanek, a nikoli niso ogrozili domačih košarkarjev.



Dončić je v 43:23 minute dosegel 28 točk, ter zbral še 12 skokov, pet podaj in tri ukradene žoge, izgubil jih je sedem. Iz igre je Ljubljančan na koncu zadel 12 od 25 metov, a je zgrešil prvih šest poskusov za tri točke (na koncu 2/9). Tudi prosti meti so bili slabi, zadel je dva od petih.

Kyrie Irving je dvoboj končal s 15 točkami ob metu iz igre 5/16. Ob tem pri Dallasu ni bilo posebej razpoloženega košarkarja prve peterke, Derrick Jones je dosegel deset točk, s klopi za rezervne igralce pa je Josh Green prispeval 14 točk.

Pri Bostonu je 31 točk dosegel Jayson Tatum (11 podaj), 21 jih je dodal Jaylen Brown, 15 Jrue Holiday (11 skokov) in 14 Derrick White. Boston je prednjačil pri skoku (58:45), skoku v napadu (15:7) in asistencah (25:18), a je bila prednost še bolj izrazita po treh četrtinah.

Svoj trenutek slave sta po 107 skupnih tekmah v končnici doživela Tatum in Brown, slednji je postal tudi najkoristnejši igralec finala. Joe Mazzulla pa je postal najmlajši trener s šampionskim prstanom po Billu Russellu leta 1969.

"To je bila popolna ekipna predstava, to nagrado delim s svojimi brati in predvsem Jaysonom Tatumom. Verjamem v to ekipo, te fante in strokovni štab. Hvaležen sem za vsako priložnost na igrišču, na kritike se ne oziram in povsem vseeno mi je, kaj pravijo drugi," je tudi s kakšno psovko po prejemu nagrade MVP finala dejal Brown.

"Ta naslov mi pomeni celoten svet. Vsi potrebujemo drug drugega. To je ekipni šport in šli smo skozi številne vzpone in padce. To lovoriko smo si zaslužili," je dodal Tatum.

"V ta uspeh smo vložili ogromno trdega dela, ponosen sem, da sem del te ekipe in da sem naslov osvojil zdaj. Ta trenutek je točno tak, kot sem si ga predstavljal, da z navijači v TD Gardnu proslovimo ta naslov. To sem sanjal pred osmimi leti," je pripomnil veteran Al Horford. Danes je odigral 186. tekmo v končnici, kar je največ pred prvim osovjenim naslovom.