Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nenavadno sodelovanje: Dunajski dečki in psi proti koronavirusu (FOTO in VIDEO)

Deli na:
Nenavadno sodelovanje: Dunajski dečki in psi proti koronavirusu (FOTO in VIDEO)

Strokovnjaki avstrijske vojske so včeraj testirali na novi koronavirus 130 članov zbora Dunajskih dečkov in njihovih skrbnikov. Ali je kateri izmed njih pozitiven, bosta po ugotovljenih rezultatih testov PCR ugotavljala še dva vojaška psa slednika, ki z vohom odkrivata okužene osebe.

Dunajski dečki, eden najbolj znanih pevskih zborov na svetu, so se odločili, da bodo sodelovali pri urjenju psov slednikov za odkrivanje s koronavirusom okuženih oseb. Tako si je včeraj vseh 130 sodelujočih nadelo masko, v katero so deset minut dihali. Nato so vsako masko posebej neprodušno zaprli in predali centru za urjenje vojaških psov. Takoj zatem so vse sodelujoče testirali s testi PCR, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Ko bodo znani rezultati teh testov, bosta psa slednika Fantasy Forever in Piet z vohanjem mask odkrivala prisotnost koronavirusa. Psi sledniki, ki imajo izostren voh, lahko namreč zaznajo vonj okužene osebe, tudi če ta nima simptomov. S pomočjo laboratorijskih rezultatov testov pa bodo lahko ocenili zanesljivost psov slednikov.

Že sredi decembra lani je avstrijska vojska predstavila prvega psa slednika na koronavirus v Avstriji, ovčarko Fantasy Forever. Osnovno izobraževanje je trajalo šest mesecev, nato je sledilo urjenje v praksi. Kasneje se je ovčarki pridružil še rotvajler Piet. Da se bodo lahko zanesli na njun voh, ju morajo vojaki stalno uriti tudi v realnih situacijah. Urjenje bi bilo lahko po ocenah avstrijske vojske zaključeno v prvem četrtletju letošnjega leta, so še sporočili z dunajskega predstavništva.