stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nemški milijarder toži nogometne navijače, ki so ga žalili

Deli na:
Nemški milijarder toži nogometne navijače, ki so ga žalili

Dietmar Hopp - Foto: Wikimedia

Lastnik nemškega nogometnega prvoligaša Hoffenheima Dietmar Hopp je zaradi uspehov svojega kluba in sodnega preganjanja nasprotnih navijačev, ki ga žalijo, priljubljena tarča navijačev drugih moštev. Ti pa so s svojimi dejanji postali vse bolj odkrito sovražni, kar v zadnjem času sproža polemike v nemškem nogometu.

Milijarder, ki je svoje premoženje ustvaril v računalniški industriji, je kot prevladujoči lastnik od začetka tega stoletja Hoffenheim popeljal iz medobčinskih in regionalnih lig vse do bundeslige. Tega je moštvo v pretekli sezoni končalo na tretjem mestu, letos pa je po odigranih petih krogih na petem mestu.

Uspehi Hoffenheima, skupaj z načinom, kako je 78-letni Hopp prišel do večinskega deleža - zaradi velikih vlaganj v obdobju 20 let je lahko zaobšel pravilo, ki večinsko lastništvo omejuje na člane kluba -, nikakor niso po godu navijačev drugih moštev v bundesligi. Zadeve pa so v zadnjem času prerasle v odkrito sovraštvo, ker se je Hopp v pretekli sezoni odločil vložiti obtožnice za klevete proti nekaj najbolj glasnim nasprotnim navijačem.

V sredo je tako v enem od takšnih primerov sodišče v Kölnu navijaču lokalnega kluba naložilo plačilo 4800 evrov kazni zaradi dveh žaljivih transparentov, ki jih je ta razvil na tekmah v pretekli sezoni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodba je bila izdana le nekaj dni po tem, ko so navijači Borussie Dortmunda med gostovanjem v Hoffenheimu v soboto razvili transparent s podobo Hoppove glave skozi ostrostrelčev daljnogled, ob tem pa peli žaljive pesmi. Šlo naj bi za "povračilni" ukrep, ker se je Hopp odločil sodno preganjati nekaj navijačev Dortmunda zaradi podobnega incidenta s transparentom z žaljivo vsebino, poroča dpa.


Zadnji incident je sprožil jezen odziv Hoffenheima, ki je od nemških nogometnih oblasti zahteval odločno ukrepanje. "Globoko smo pretreseni nad odkritim izrazom sovraštva proti Dietmarju Hoppu na domači tekmi proti Borussii Dortmund," so zapisali v klubu.

Za obnašanje svojih navijačev so se hitro opravičili pri Borussii, ki so ga označili za nesprejemljivega in nevrednega klubskih vrednot.

Nemška nogometna zveza je že sprožila disciplinske postopke zoper oba kluba. Dortmundu grozi kazen zaradi nešportnega obnašanja svojih navijačev, Hoffenheimu pa zaradi nezadostne varnosti na tekmi, poroča dpa.

Kritično do navijačev Dortmunda so se oglasili tudi v nekaterih drugih klubih. V največjem nemškem klubu, münchenskem Bayernu, so obnašanje navijačev iz Dortmunda označili kot "nečloveško in popolnoma zgrešeno". Ob tem sta vodilna predstavnika bavarskega kluba Uli Höness in Karl-Heinz Rummenigge opozorila, da nemški nogomet za razvoj potrebuje lastnike, kot je Hopp.

Ni še jasno, kako se bo na zadnje dogodke odzval Hopp.