Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nemci Erdogana vabijo na izvedbo projekta na temo turškega genocida nad Armenci

Deli na:
Nemci Erdogana vabijo na izvedbo projekta na temo turškega genocida nad Armenci

Foto: Getty Images

Dresdenski simfoniki so povabili turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na izvedbo glasbenega projekta na temo genocida, ki ga je pred stoletjem zagrešil Otomanski imperij nad Armenci in drugimi kristjani. Projekt Aghet, ki mu Ankara že nekaj mesecev nasprotuje, bodo v Istanbulu izvedli 13. novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Načrtovana novembrska izvedba Agheta se bo zgodila nekaj mesecev zatem, ko je nemški parlament priznal genocid nad Armenci v času Otomanskega cesarstva, s tem pa vznemiril Ankaro. Ta je v preteklih sedmih mesecih ostro kritizirala projekt, ki sta ga financirala Evropska unija in nemško zunanje ministrstvo.

Zaradi tega bi njegova izvedba na nemškem veleposlaništvu v Istanbulu lahko ponovno zanetila napetosti med obema narodoma, poroča dpa.

Na izvedbo 13. novembra so sicer povabili tudi turškega premiera Binalija Yildirima, zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja in ministra za kulturo Nabija Avcija, osredotočila pa se bo na "rane turške in armenske preteklosti", pa tudi na svobodo govora in umetniškega izražanja.

Dogodek bo obenem obeležil ustanovitev društva armensko-turško-nemškega prijateljstva, ki si prizadeva združevati umetnike vseh treh narodov.

Kot piše na spletni strani orkestra, bodo projekt, ki so ga krstno predstavili novembra lani v Berlinu, pred Istanbulom izvedli v Beogradu in armenskem Erevanu.