zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nekdanji slovenski zunanji minister Žbogart odtekel newyorški maraton

Deli na:
Nekdanji slovenski zunanji minister Žbogart odtekel newyorški maraton

Foto: YouTube

Največji maraton na svetu je v nedeljo v New Yorku minil brez varnostnih težav, potem ko je le nekaj dni prej uzbekistanski skrajnež z avtomobilom na zahodni strani Manhattna pobil osem ljudi.

Med več kot 50.000 maratonci z vsega sveta je bilo tudi nekaj Slovencev, ki so pretekli 42 kilometrov in tako uspešno opravili svojo nalogo.

"Misliš, da še zmorem?" je na povabilo na pijačo po maratonu odgovorila slovenska diplomatka pri ZN Barbara Kremžar, ki je pretekla svoj prvi maraton v življenju, kar jo je seveda izjemno razveselilo.

Tekel je tudi nekdanji slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki se je po napornem teku odpravil na večerjo s prijatelji, Aleš "Vanga" Berglez iz Miklavža na Dravskem polju pa je s časom 3:35:22 odtekel svoj rekord, čeprav glede na zamudo pri prihodu v New York in težavnost proge ni računal nanj.

Berglez je pohvalil organizatorje, ki pa tudi do polnoči v nedeljo niso uspeli zbrati vseh rezultatov in bo svojo uvrstitev verjetno izvedel šele danes, ko mu bodo na medaljo za udeležence vgravirali ime in uvrstitev.

Z varnostnega vidika mestu New York ni bilo česa očitati, čeprav je sistem podzemne železnice tudi na dan, ko bi se moral izkazati, deloval kot polomljena plošča. V nedeljo je bilo lažje doktorirati iz matematike kot priti do želenega kraja v New Yorku, kjer sicer nikoli ne zamudijo priložnosti, da se pohvalijo s pridevniki, kot so najboljši in največji.

"Sanje so se mi uresničile. Dosegel sem osebni rekord, česar nisem pričakoval," je za STA dejal Vanga na priložnostnem sprejemu po maratonu v slovenski cerkvi sv. Cirila. Najbolj si je zaželel pivo, ki ga je tudi dobil v družbi navijačev, med njimi patra Krizologa.



Udeleženci maratona iz 125 držav sveta so bili pred začetkom malce zaskrbljeni zaradi varnosti, vendar jim to ni preprečilo nastopa. Vanga je povedal, da je ob progi opazil veliko policije, fizično krizo med tekom pa mu je pomagalo odpraviti pričakovanje cilja v Centralnem parku, kjer so ga čakali žena in sin ter navijači s slovensko zastavo.

Ob progi maratona od Staten Islanda preko Brooklyna, Queensa, Manhattna, Bronxa in spet nazaj do Manhattna in cilja v Centralnem parku se je po poročanju newyorške policije zbralo okrog 2,5 milijona ljudi.

Steven Johnson iz Astorie v Queensu je, ko je vzpodbujal tekače pred mostom Queensboro med Queensom in Manhattnom, dejal, da ga nevarnost terorizma ne bo odvrnila od spremljanja velikega dogodka. "Moramo živeti naprej, teroristom kakor tudi našim politikom pa ne smemo dovoliti, da nas ohromijo s strahom," je dejal za STA.

Maraton je imel poseben pomen za argentinsko skupnost v mestu, saj je med terorističnim napadom pred tednom dni umrlo kar pet obiskovalcev iz Argentine. Argentinci so imeli veliko navijačev, med drugim prav pri mostu Queensboro.

Organizatorji so do nedelje zvečer uspeli objaviti le seznam najboljših. Pri moških je slavil Kenijec Geoffrey Kamworor, pri ženska pa po dolgih letih suše domačinka Shalane Flanagan. Kamworor je 42,1-kilometrsko razdaljo 47. newyorškega maratona premagal v dveh urah, desetih minutah in 53 sekundah.

Flanaganova je slavila s časom dve uri, 26 minut in 53 sekund ter s tem postala prva Američanka po 40 letih z zmago v New Yorku. Pred Flanaganovo je bila zadnja Američanka z zmago v New Yorku Miki Gorman, ko je bila prva leta 1977.