stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nediplomatski Lavrov: med novinarsko konferenco izustil besedo "debili"

Deli na:
Nediplomatski Lavrov: med novinarsko konferenco izustil besedo "debili"

Foto: Reuters

Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je v torek na skupni novinarski konferenci s kolegom iz Savdske Arabije Adelom al Džubeirjem na temo reševanja sirske krize in boja proti Islamski državi izletela nediplomatska opazka. V trenutku, ko je tolmač prevajal njegove besede v arabščino, je Lavrov tiho, a razločno rekel "debili".

Kot navaja ruski časnik Kommersant, beseda naj ne bi bila namenjena njegovemu savdskemu gostu, kar je pri ogledu videoposnetka z novinarske konference tudi razvidno.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je vodila novinarsko konferenco, je dejala, da besede ni slišala. Tudi Kommersant navaja, da so novinarji opazko Lavrova očitno zaznali šele kasneje, in sicer potem ko so poslušali posnetek novinarske konference, saj na dogodku odziva na opazko ni bilo.

Vrsta ruskih medijev je obsodila izjavo Lavrova, saj da naj bi s tem užalil svojega kolega iz Savdske Arabije, čeprav naj bi bilo očitno, da "ne ravno diplomatska opazka" ni namenjena njegovemu kolegu, še piše Kommersant. Časnik v zvezi s tem podaja dve možni razlagi.

Kot navaja, je pri pozornem ogledu videoposnetka opaziti, da je minuto pred izjavo minister iz žepa vzel mobilni telefon in nekaj prebral. Zato naj bi bilo mogoče predpostavljati, da se je odzval na prebrano.

Lahko pa bi šlo tudi za odziv na ravnanje fotografov. Znano je namreč, da Lavrov zelo nasprotuje fotografijam, na katerih ga fotografi ujamejo v bolj neugodnih trenutkih. Le nekaj sekund pred izjavo si je namreč vodja ruske diplomacije popravljal očala in si otrl čelo, kar so fotografi takoj izkoristili, še navaja Kommersant.