viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

\"Sunny Side of London\" je več kot le pesem; je metafora za koncertno prizorišče, kjer se skupina in Odkrito.si

Joker Out - Poglejte, kakšen odnos imajo z ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nediplomatski Lavrov: med novinarsko konferenco izustil besedo "debili"

Deli na:
Nediplomatski Lavrov: med novinarsko konferenco izustil besedo "debili"

Foto: Reuters

Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je v torek na skupni novinarski konferenci s kolegom iz Savdske Arabije Adelom al Džubeirjem na temo reševanja sirske krize in boja proti Islamski državi izletela nediplomatska opazka. V trenutku, ko je tolmač prevajal njegove besede v arabščino, je Lavrov tiho, a razločno rekel "debili".

Kot navaja ruski časnik Kommersant, beseda naj ne bi bila namenjena njegovemu savdskemu gostu, kar je pri ogledu videoposnetka z novinarske konference tudi razvidno.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je vodila novinarsko konferenco, je dejala, da besede ni slišala. Tudi Kommersant navaja, da so novinarji opazko Lavrova očitno zaznali šele kasneje, in sicer potem ko so poslušali posnetek novinarske konference, saj na dogodku odziva na opazko ni bilo.

Vrsta ruskih medijev je obsodila izjavo Lavrova, saj da naj bi s tem užalil svojega kolega iz Savdske Arabije, čeprav naj bi bilo očitno, da "ne ravno diplomatska opazka" ni namenjena njegovemu kolegu, še piše Kommersant. Časnik v zvezi s tem podaja dve možni razlagi.

Kot navaja, je pri pozornem ogledu videoposnetka opaziti, da je minuto pred izjavo minister iz žepa vzel mobilni telefon in nekaj prebral. Zato naj bi bilo mogoče predpostavljati, da se je odzval na prebrano.

Lahko pa bi šlo tudi za odziv na ravnanje fotografov. Znano je namreč, da Lavrov zelo nasprotuje fotografijam, na katerih ga fotografi ujamejo v bolj neugodnih trenutkih. Le nekaj sekund pred izjavo si je namreč vodja ruske diplomacije popravljal očala in si otrl čelo, kar so fotografi takoj izkoristili, še navaja Kommersant.