marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ne, Svetlana Makarovič ne bo prišla na oder po Prešernovo nagrado

Deli na:
Ne, Svetlana Makarovič ne bo prišla na oder po Prešernovo nagrado

Svetlana Makarovič na protestu na Prešernovem trgu - Foto: Bobo

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada, ki odloča o dobitnikih Prešernovih nagrad, se je odzval na domneve, da bo Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 zavrnila, izročena na letošnji proslavi. Scenarij prireditve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage, je zapisal v izjavi.

UO Prešernovega sklada, ki mu trenutno predseduje slikar Jožef Muhovič, se bo po lastnih navedbah držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke in je pripravljen v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi in statutom Prešernovega sklada. O tem je obvestil tudi ministrstvo za kulturo, so sporočili z ministrstva.

Kot dodaja UO, je po zakonu vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi, za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve pa ni pravne podlage, saj zakon zavrnitve ne predvideva.


UO Prešernovega sklada sicer ne vidi ovire za to, da bi ji nagrado vrnili, vendar bi to po njegovem mnenju moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja doslej ni bil sprožen, saj na UO Prešernovega sklada "s strani Makarovič do sedaj ni bila naslovljena uradna prošnja za vročitev nagrade", še piše v izjavi.

Ugibanja o tem, ali bi umetnici lahko vrnili nagrado, se je v javnosti pojavila ob vprašanju, kaj z nagrado patru Marku Ivanu Rupniku, ki se je v zadnjih tednih znašel v središču pozornosti zaradi domnevnih zlorab redovnic v Italiji. Nagrado za življenjsko delo sta prejela istega leta, vendar jo je Makarovič zavrnila.

Umetnica je ob aferi Rupnik, ki se sicer na obtožbe ne odziva, izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je ocenila, da bi bilo spodobno, da jo nagrajenec vrne sam. Prek družbenih omrežij je ministrica sporočila tudi, da so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da umetnica nagrade ni prevzela, zato je izročitev v skladu z zakonom mogoča.