Kamini in lončene peči so čudovit dodatek vsakemu domu, ki doda toplino in ustvari prijetno vzdušje. Vendar pa je ključno, da jih pravilno uporabljamo in kurimo, da bomo lahko maksimalno uživali v njihovih prednostih.
V nadaljevanju predstavljamo nekaj osnovnih nasvetov za učinkovito kurjenje v kaminu.
1) Uporaba suhih drv
Ko kurimo v kaminu, je pomembno, da uporabimo samo dovolj suha drva, saj vlažna povzročajo več dima, manj učinkovito gorenje, hkrati pa se začnejo nabirati saje v dimniku. Le suha drva lahko namreč zagotovijo čisto in učinkovito izgorevanje.
Da bi zagotovili optimalno gorenje in zmanjšali nastajanje saj, je pomembno, da drva vsebujejo manj kot 20 % vlage. Sveže posekan hlod vsebuje med 45 in 60% vlage, ki se po 6-18 mesečnemu skladiščenju lahko zmanjša na 25% ali manj.
Da bodo vaša drva dovolj suha je najboljše kupiti že dovolj suha, ter se pred nabavo z vlagomerom prepričati o vsebnosti vlage, ali pa jih pred uporabo dovolj časa sušiti na prostem ali v drvarnici.
Vlagomeri za drva so na voljo v spletnih trgovinah v Sloveniji ter po tujini že za nizke cene med 5 ter 20 eur!
Brez vlagomera se vlažnost drv ne more določiti, zato za preverjanje svojih drv poskrbite sami!
Prisotnost vlage v drvih lahko preverite z uporabo vlagomera, ki bo natančno pokazal procent vlage v vašem lesu.
2) Uporaba zadostne količine drv
Vsak kamin ima predpisano določeno količino drv, ki jo potrebuje za učinkovito delovanje, načeloma pa velja, da večji kot je kamin, večjo količino drv potrebuje.
Če količina drv ni ustrezna, lahko to vodi v preobremenjenost kamina ali v nepopolno gorenje.
Če je drv premalo se temperatura v kurišču ne razvije na zadosten nivo. Ogenj bo tako že po videzu prešibak, nastajlo pa bo več saj, katrana in dima. Vaše steklo v kaminu se bo tako prej zamazalo.
Če bo drv preveč, bo vaš kamin preobremenjen glede na njegove sposobnosti, ki so odvisne od modela kamina. Ob takšni rabi kamina se življenjska doba kamina skrajša.
S pravilnim doziranjem drv poskrbite za čisto, lepo gorenje v kaminu ter za dolgo življenjsko dobo vašega kamina.
3) Pravilen način kurjenja v kaminu
Za kurjenje v kaminu moramo imeti suha drva, ki so primerno nasekana. Poleg drv pa potrebujemo še drobne trske, ki bodo pomagale zakuriti ogenj. Prižiganje ognja nam lahko olajšajo tudi številna sredstva, kot so vžigalne kocke, ki so lahko narejene iz več materialov. Najboljše so okolju prijazne brez vonja - iz voska ter lesnih ostružkov.
Kamin se lahko zakuri od zgoraj navzdol in ne obratno kot to počne večina ljudi. Na ta način se namreč drva izgorevajo postopoma, celoten proces pa je lažje nadzorovati. Če kamin zakurite spodaj, pa bo hitro zagorel, posledično bo nastalo več dima, ki pa ga vlek težje požene skozi dimnik.
Na rešetko oz. dno kurišča se najprej položijo polena, in sicer v obliki skladovnice, na ta polena nato navzkrižno naložimo trske, vmes pa vžigalni material. Pazimo, da so drva lepo razporejena, da kurišča ne zapolnimo preveč.
Zagotovite, da je dovod zraka v peč na drva odprt, da je omogočeno ustrezno izgorevanje in kroženje zraka. Pomanjkanje zraka lahko namreč povzroči nepopolno izgorevanje, posledično pa nastajajo škodljive emisije.
4) Vsak kamin potrebuje ustrezen dovod zunanjega zraka
Dovod zraka je ključen za vzdrževanje optimalnih pogojev gorenja, zato morajo vsi kamini na drva imeti primeren in pravilno vgrajen dovod zraka in odvod dimnih plinov.
S primerno količino kisika zagotovimo, da bo ogenj lepo gorel, s čimer dobimo več toplote. Hkrati pa se s pravilno vgrajenim dovodom zraka izognemo morebitnemu uhajanju dima v prostor.
5) Ne zapirajte dovoda zraka med gorenjem
Med gorenjem ne zapirajte dovoda zraka, saj to lahko povzroči povečanje emisij in težav s kroženjem zraka.
Če želite zmanjšati intenzivnost ognja, raje zmanjšajte količino vnesenih drv pri naslednjem kurjenju, kamin pa bo nekajkratno preveliko obremenitev brezskrbno preživel.
6) Ustrezen dimnik
Preden se odločite za vgradnjo kamina, je prvi pogoj dimnik ustrezne dimenzije glede na velikost in moč kamina ali peči na drva. Premajhen dimnik lahko povzroči težave z odvajanjem dima, medtem ko prevelik dimnik lahko povzroči težave pri ustvarjanju in vzdrževanju toplote v dimniku kar lahko prav tako zmanjša moč vleka.
V večini primerov za dimnik za kamin zadostuje cev premera od 160 mm do 200 mm. Najmanjša potrebna višina dimnika za kamine je 4,5 m.
Včasih so potrebne na vrhu dimnika tudi posebne dimniške kape, če živite v vetrovnem območju, ali zaradih drugih dejavnikov, kot je pozicija ob robu strehe ali krajši dimnik.
7) Ne kurite vlažnih drv in odpadkov
Kot že omenjeno, vlažna drva niso primerna za kurjenje v kaminu ali peči na drva, saj povzročajo več dima, gorenje pa je manj učinkovito. Nikoli pa ne smete v kaminu kuriti odpadkov, še posebej ne plastike, saj to povzroči nevarne emisije in obloge v dimniku.
Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko še bolj učinkovito in varno kurili v vašem kaminu ali lončeni peči ter tako maksimalno uživali v njihovih prednostih. Ne pozabite, da je varnost vedno na prvem mestu, zato bodite pozorni na pravilno uporabo in vzdrževanje peči ali kamina.