pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Najstarejši Slovenec praznoval 110. rojstni dan

Deli na:
Najstarejši Slovenec praznoval 110. rojstni dan

Praznoval je 110. rojstni dan. - Foto: STA

V poljanski enoti ljubljanskega Doma upokojencev Center je Nikolaj Dragoš v nedeljo dopolnil, včeraj pa praznoval svoj 110. rojstni dan.

Slavljencu je prišel čestitat tudi predsednik republike Borut Pahor. V krajšem pozdravnem nagovoru je poudaril, da takšen jubilej tudi drugim daje upanje v krepko zdravje in kakovostno bivanje v visoki starosti.

Pahor je slavljencu, ki velja za najstarejšega živečega Slovenca, v dar prinesel glasbeno skrinjico. Slovesnost pa so s kulturnim programom popestrili še priložnostni zbor doma upokojencev, folklorna skupina Dolsko in tamburaški orkester Bisernica.


Nikolaj Dragoš je še do nedavnega pisal pesmi, poleg tega je v 100. letu napisal avtobiografijo. Sluh ga je v zadnjem obdobju nekoliko zapustil, a ne toliko, da se ne bi s tamburico za nekaj pesmi pridružil orkestru, ki je skrbel za prešerno vzdušje na današnjem praznovanju.

Tako se je 110-letnik danes bolj kot medijem posvetil glasbi. Še pred dvema letoma, ko je, prav tako v družbi predsednika Pahorja, praznoval 108. rojstni dan, pa je o iskanju sreče povedal, da mu je sojenica kot devetemu otroku že v otroških letih dejala, da mora deveti otrok sam iskati srečo. "Iskal sem daleč naokrog, ko sem le srečal svojo damo in si rekel: tu je moja sreča. Srečo je potrebno držati," je dejal takrat.

Po statističnih podatkih je ob polletju v Sloveniji živelo več kot 220 ljudi, ki so dopolnili sto ali več let. V spletni enciklopediji Wikipedia, ki se v veliki meri naslanja na medijska poročanja, pa naj bi bili edini ženski v slovenski zgodovini, ki sta dosegli starost 110 let, Katarina Marinič in Marija Vencelj Maggi.