stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Najboljši maratonec sveta Kiptum umrl v prometni nesreči v domači Keniji

Deli na:
Najboljši maratonec sveta Kiptum umrl v prometni nesreči v domači Keniji

Kelvin Kiptum - Foto: Profimedia

Svetovni rekorder v maratonu, Kenijec Kelvin Kiptum, je v nedeljo umrl v prometni nesreči v domovini, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Star je bil 24 let.

Kiptum in njegov trener Gervais Hakizimana sta bila v avtomobilu, ki je pozno zvečer po lokalnem času zapeljal s ceste na goratem jugozahodnem delu Kenije, kjer priprave opravljajo mnogi svetovni tekači. Oba sta v nesreči umrla, dpa povzema lokalne medije in policijske vire.

"S pretresenostjo in globoko žalostjo smo prejeli novico o smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimano," je v izjavi za javnost zapisal predsednik mednarodne atletske zveze World Athletics Sebastian Coe.

Po informacijah lokalnih medijev naj bi Kiptum izgubil oblast nad vozilom, ki je zadelo ob drevo. V avtu je po lokalnih virih bila še ena sopotnica, ki je nesrečo preživela, a jo zaradi hudih poškodb zdravijo v bolnišnici.

Kiptum je 8. oktobra lani na maratonu v Chicagu postavil svetovni rekord s časom dve uri in 35 minut. Z dosežkom je za 34 sekund izboljšal prejšnji rekord, ki ga je septembra 2022 postavil njegov rojak Eliud Kipchoge v Berlinu.

Tekač, ki je veljal za enega najbolj obetavnih tekmovalcev na dolge proge, je skušal še letos postati prvi človek s časom pod dvema urama na uradno priznanem maratonu. Prvič naj bi ta mejnik skušal doseči že aprila v Rotterdamu.

Doslej je maratonsko razdaljo v manj kot dveh urah uspelo preteči zgolj Kipchogeju, a to na posebej prirejenem dogodku, ki ni štel za svetovni rekord.