tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Magazin

Najbogatejša ženska na svetu je dedinja Wal-Marta Christy Walton

Deli na:
Najbogatejša ženska na svetu je dedinja Wal-Marta Christy Walton

Foto: Reuters

Informacijsko podjetje Wealth-X ugotavlja, da je na svetu 2325 dolarskih milijarderjev od tega jih je 286 žensk, povprečno starih 61 let. Skupaj si lastijo 930 milijard dolarjev premoženja, vendar pa si ga je le 17 odstotkov ustvarilo samostojno. Večina ga je podedovala.

Najbogatejša ženska na svetu je Američanka Christy Walton, vdova Johna Waltona, sina ustanovitelja trgovskega imperija Wal-Mart Sama Waltona. Jackpot je zadela po moževi smrti leta 2005 in danes je vredna 37,9 milijarde dolarjev.

Najstarejša med bogatimi je dedinja kozmetičnega imperija L'Oreal Liliane Bettencourt, ki je začela delati pri očetovem podjetju s 15-leti kot vajenka. Danes je stara 92 let in je z 31,3 milijarde dolarji vrednim premoženjem najbogatejša Evropejka ter druga najbogatejša ženska na svetu.

V Avstraliji ima največ denarja kraljica trgovanja z železovo rudo 60-letna Gina Reinhart in sicer je njeno premoženje ocenjeno na 14,8 milijarde dolarjev.

V Latinski Ameriki so najbogatejše hčerke milijarderja Carlosa Slima. Mehiške sestre Vanessa, Maria in Johanna Slim so skupaj vredne 19 milijard dolarjev, kolikor jih je priteklo od očeta.

Najbogatejša Azijka in hkrati tudi najmlajša milijarderka na svetu je 33-letna Yang Huiyan, ki je od očeta dobila delnice njegovega nepremičninskega podjetja. Kitajka je vredna 6,3 milijarde dolarjev.

V Afriki je 40 milijarderjev in le ena milijarderka. To je Nigerijka Folorunsho Alakija, ki je začela kot šivilja, danes pa je njen naftni, modni in tiskarski imperij vreden 1,2 milijarde dolarjev.