Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na tekmovanju v hitrostnem reševanju Rubikove kocke zmagal Slovenec

Deli na:
Na tekmovanju v hitrostnem reševanju Rubikove kocke zmagal Slovenec

Foto: iStock

Na mednarodnem prvenstvu v hitrostnem reševanju Rubikove kocke Ljubljana Open 2016 je zmagal Slovenec Staš Zupanc.

Tekmovanje je minuli vikend gostil madžarski kulturni center Balassijev inštitut v Ljubljani. Za rešitev klasične Rubikove kocke je potreboval 6,9 sekunde, povprečje petih poskusov pa je znašalo 8,55 sekunde, so sporočili z inštituta.

Poleg reševanja klasične Rubikove kocke, ki deluje po sistemu 3x3, so se udeleženci pomerili tudi v zlaganju kock od 2x2 do 7x7. Poleg kock so zlagali še megaminx, pyraminx, skewb, Rubik's Clock, kocko 3x3 pa so reševali tudi z zavezanimi očmi ter z eno roko.

Zupanc je zmagal tudi v kategorijah 2x2 ter 3x3 z zavezanimi očmi, udeleženec z zmagami v največ kategorijah pa je bil Mattia Furlan iz Italije, ki je najboljši rezultat dosegel v štirih kategorijah.

Zupančev osebni rekord v hitrostnem reševanju Rubikove kocke, ki ga je dosegel na tekmovanju Euro 2016, sicer znaša 6,06 sekunde, s čimer po podatkih Svetovnega združenja za kocko (World Cube Association) trenutno zaseda 26. mesto na svetovni lestvici. Rekord v hitrostnem reševanju Rubikove kocke pa ima Nizozemec Mats Valk, ki je za rešitev uganke potreboval le 4,74 sekunde.



Ljubljanskega prvenstva so se udeležili tekmovalci iz Slovenije, Madžarske, Italije, Hrvaške in Tunizije. Organizatorji so bili z izvedbo in udeležbo na tekmovanju zadovoljni, zato razmišljajo o organizaciji nekoliko večjega in bolj številčnega Rubikovega tekmovanja v Ljubljani, so dejali.

Rubikovo kocko je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Erno Rubik. Izumitelj je uganko poimenoval Magična kocka, leta 1980 pa so jo preimenovali.

Še danes je Rubikova kocka ena najbolj priljubljenih igrač oziroma ugank, njej v čast pa prirejajo tudi različna srečanja. Med drugim redna srečanja in prvenstva v reševanju Rubikove kocke prireja Svetovno združenje za kocko.

Originalno Rubikovo kocko sestavlja 26 manjših kock, ki jih igralec vrti okoli skupnega jedra. Vsaka od devetih vidnih kvadratnih ploskvic na strani Rubikove kocke je pobarvana z eno od šestih barv. Ko je kocka razrešena, ima vsaka stran Rubikove kocke svojo barvo.