pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Otoku bodo zakone še naprej tiskali na živalsko kožo

Deli na:
Na Otoku bodo zakone še naprej tiskali na živalsko kožo

Foto: Arhiv Reporterja

V Veliki Britaniji še danes vse zakone tiskajo na pergament iz živalske kože, ta stoletja stara tradicija pa se je sedaj zaradi varčevanja znašla pod vprašajem. Zgornji dom parlamenta je pred dnevi odločil, da bo tega konec, kar je vznejevoljilo nekatere poslance spodnjega doma. Za ohranitev tradicije se je danes zavzela vlada.

Lordska zbornica je v prizadevanjih za letni prihranek v višini 80.000 funtov oz. 103.000 evrov prejšnji teden odločila, da zakonov ne bodo več tiskali na pergament iz ovčje oz. kozje kože, temveč le še na papir.

To je razjezilo nekatere člane poslanske zbornice, vidni član vladajoče konservativne stranke James Gray pa namerava organizirati parlamentarno razpravo, s katero naj bi blokirali odločitev lordov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Minister v vladnem kabinetu Matthew Hancock je medtem za časnik Daily Telegraph povedal, da bi bili v njegovem oddelku pripravljeni kriti stroške tiskanja zakonov na živalsko kožo. "Medtem ko se svet okoli nas stalno spreminja, bi morali ohraniti nekatere izmed naših velikih tradicij in ne dopustiti, da uporaba pergamenta izumre," je dejal.

Posredovanje vlade je pozdravil tudi generalni direktor družbe William Cowley, zadnje britanske izdelovalke pergamenta, Paul Wright. Kot je poudaril, tiskanje zakonov na pergament tem daje večjo težo. Pri tem se je navezal na napovedani referendum o obstanku Velike Britanije v EU. Vprašal se je, ali se teža te odločitve ne bi tako rekoč zmanjšala, če bi se jo zabeležilo zgolj na papir.

Nekateri parlamentarci so medtem v razpravi o pergamentu tudi poudarjali, da sta hramba in skrb za zakonske arhive v pristojnosti parlamenta, ne vlade.

Pergamentne zvitke z zakoni hranijo v t. i. sobi zakonov v Viktorijinem stolpu britanskega parlamenta. Ti svitki zavzemajo kar veliko prostora. Zakon o davščinah iz leta 1821 je na primer dolg skoraj 350 metrov - za njegovo razvitje bi dva človeka potrebovala cel dan, navaja AFP.