premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Madagaskarju našli zaklad piratskega kapitana Kidda

Deli na:
Na Madagaskarju našli zaklad piratskega kapitana Kidda

Foto: Twitter

Ameriški raziskovalci so sporočili, da so v potopljeni ladijski razbitini ob obali Madagaskarja našli zaklad, ki je pripadal zloglasnemu škotskemu piratu iz 17. stoletja, kapitanu Williamu Kiddu. Podvodni arheolog Barry Clifford je dejal, da so iz razbitine potegnili 50-kilogramsko srebrno palico, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli leta 1645 na Škotskem rojeni kapitan Kidd je sprva pomagal britanskim oblastem v lovu za pirati, nato pa je sam postal strah in trepet širnih morja. Med plenjenjem neke ladje leta 1698 so ga ujeli, zaprli, izprašali pred britanskim parlamentom, nato pa usmrtili leta 1701. Kaj se je zgodilo z bogastvom, ki ga je Kidd zaplenil, je bila skrivnost, ki je vznemirjala iskalce izgubljenih zakladov.

Clifford je srebrno palico na otoku Sainte Marie, ki leži v bližini mesta najdbe, izročil predsedniku Madagaskarja Heryju Rajaonarimampianini. Dodal je, da so v zalivu odkrili 13 ladji. V zadnjih dveh tednih so bolj temeljito raziskali le dve, med njimi Kiddovo tako poimenovano Galerijo avantur.

Ameriški ambasador na Madagaskarju Robert Yamate je dejal, da je odkritje zaklada pomembno za državo: "To je fantastično odkritje, ki kaže na skrito zgodovino Madagaskarja."