Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Hrvaškem kazen zaradi objave slike Popaja z marihuano na Facebooku

Deli na:
Na Hrvaškem kazen zaradi objave slike Popaja z marihuano na Facebooku

Foto: Arhiv Reporterja

Na Hrvaškem je sodišče 48-letnega Stjepana Pavlekovića kaznovalo s tisoč kunami kazni (130 evrov), ker je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook objavil ilustracijo priljubljenega mornarja Popaja, ki kadi marihuano, namesto da bi jedel špinačo. Sodnik za prekrške je ocenil, da je šlo za oglaševanje prepovedanih drog.

Pavleković je lani na svojem profilu na Facebooku objavil podobo Popaja, ki stoji pred steblom marihuane. Znani močni možakar iz risank ima na roki narisan list marihuane namesto svojega znanega tatuja sidra, iz njegove pipe pa prihaja zelen dim.

Pred tem je Lepoglavčan objavil tudi ilustracijo, na kateri hudobna čarovnica Sneguljčici ne podaja strupenega jabolka temveč kanabis.

Sodišče v Ivancu nedaleč od Varaždina ni sprejelo Pavlekovićevega opravičila, da se je samo šalil in da ni vedel, da gre za kaznivo dejanje. Sodnik za prekrške se je skliceval na zakon za boj proti zlorabi prepovedanih drog, ki prepoveduje spodbujanje zlorabe, posedovanja in prometa z mamili, in je 48-letnika konec januarja denarno kaznoval.

Pavleković pravi, da se je odločil objaviti ilustracijo, medtem ko je na Hrvaškem potekala razprava o uporabi kanabisa v medicinske namene. "Ni mi jasno, kako lahko hrvaška televizija predvaja dokumentarni film, v katerem kadijo marihuano, jaz pa ne smem objaviti šale s Popajem in Sneguljčico," je dejal za Jutarnji list.

Napovedal je pritožbo, ker trdi, da sodni izvedenec ni potrdil, da gre za kanabis, temveč je policija ugotovila, da gre za rastlino, ki je podobna kanabisu. Pravi, da je za njega 1000 kun veliko denarja, ker je brez službe.