ineza sotler 2 Dobra karma

V svoji bitki z rakom znana Slovenka vidi pekel in...

šamanka Svet24.si

Medijka in šamanka pravi, da bo po koroni bo ...

steinbuch-pl3 Reporter.si

Pri nas je že skoraj javna skrivnost, da Janša ...

milan krek Svet24.si

Krek o "bistveno nižjih številkah" in možnosti ...

20200525-01006354 Necenzurirano

Lahko Slovenija preživi še leto in pol Janše?

Georgina Rodriguez 2 Odkrito.si

Izpraznila je Pradino trgovino

Saša Lendero, Miha Hercog Odkrito.si

Saši Lendero in Mihu Hercogu uspel še en veliki ...

Magazin

Na Filipinih na veliki petek znova krvavo

Deli na:
Na Filipinih na veliki petek znova krvavo

Foto: Reuters

Ob današnjem velikem petku so se na Filipinih odvijali krvavi prizori, ki pa so del tamkajšnje velikonočne tradicije in potekajo vsako leto. V provinci Pampanga na severu države so pred 60.000-glavo množico pribili na križe več skesancev, številni pa so si do krvi prebičali hrbte. Na ta način se Filipinci spominjajo smrti Jezusa Kristusa.

Velika noč je pomemben verski praznik na Filipinih, kjer približno 85 odstotkov prebivalstva pripada katoliški veroizpovedi. Gre za največjo večinsko katoliško državo v Aziji. Krute prakse, ki so se začele pred več kot pol stoletja, so na veliki petek postale velika turistična atrakcija. Katoliška cerkev teh običajev sicer ne podpira, a se jih ne trudi aktivno preprečiti.

Kraje na severu Filipinov vsako leto preplavijo radovedneži, ki si želijo ogledati bose in v halje oblečene skupine spokornikov, kako si z vrvmi, na katere so pritrdili razbite kose stekla ali bambusove palice, bičajo hrbte. Drugi v procesiji nosijo težke križe, na katere jih nato pribijejo. Letos se je za križanje odločilo kakih 20 ljudi.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je skesance vodil 54-letni Ruben Enaje, ki so ga na križ tokrat pribili že 29. leto zapored. "To dajem za našo državo in vse, ki potrebujejo pomoč (...) Molim tudi, da ta tajfun, ki naj bi prihajal, ne bo prinesel preveč škode in smrti državi," je ob tem dejal Enaje.

Loading...