Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Magazin

Na Filipinih na veliki petek znova krvavo

Deli na:
Na Filipinih na veliki petek znova krvavo

Foto: Reuters

Ob današnjem velikem petku so se na Filipinih odvijali krvavi prizori, ki pa so del tamkajšnje velikonočne tradicije in potekajo vsako leto. V provinci Pampanga na severu države so pred 60.000-glavo množico pribili na križe več skesancev, številni pa so si do krvi prebičali hrbte. Na ta način se Filipinci spominjajo smrti Jezusa Kristusa.

Velika noč je pomemben verski praznik na Filipinih, kjer približno 85 odstotkov prebivalstva pripada katoliški veroizpovedi. Gre za največjo večinsko katoliško državo v Aziji. Krute prakse, ki so se začele pred več kot pol stoletja, so na veliki petek postale velika turistična atrakcija. Katoliška cerkev teh običajev sicer ne podpira, a se jih ne trudi aktivno preprečiti.

Kraje na severu Filipinov vsako leto preplavijo radovedneži, ki si želijo ogledati bose in v halje oblečene skupine spokornikov, kako si z vrvmi, na katere so pritrdili razbite kose stekla ali bambusove palice, bičajo hrbte. Drugi v procesiji nosijo težke križe, na katere jih nato pribijejo. Letos se je za križanje odločilo kakih 20 ljudi.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je skesance vodil 54-letni Ruben Enaje, ki so ga na križ tokrat pribili že 29. leto zapored. "To dajem za našo državo in vse, ki potrebujejo pomoč (...) Molim tudi, da ta tajfun, ki naj bi prihajal, ne bo prinesel preveč škode in smrti državi," je ob tem dejal Enaje.

loading...
Loading...