Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na dražbo gre pred nedavnim odkrito delo Artemisie Gentileschi

Deli na:
Na dražbo gre pred nedavnim odkrito delo Artemisie Gentileschi

Lukrecija Artemisie Gentileschi - Foto: Wikimedia

Pariška avkcijska hiš Artcurial bo v sredo na dražbi ponudila sliko italijanske slikarke iz 17. stoletja Artemisie Gentileschi, ki je bila štiri desetletja skrita v zbirki zasebnega zbiratelja v Lyonu. Za delo z naslovom Lukrecija se nadejajo iztržiti med 600.000 in 800.000 evri, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sliko so po pisanju AFP ponovno odkrili pred nedavnim. Prikazuje Lukrecijo, rimsko plemkinjo, ki je slovela po svoji lepoti in čistosti, po posilstvu pa je storila samomor. Umetnica jo je upodobila razgaljenih prsi in v trenutku, ko si bo vanje zabodla nož. Slika je zelo dobro ohranjena.

Dela Artemisie Gentileschi so izjemna redkost na trgu z umetninami. Po pisanju AFP je pričakovati, da jo bo ponovno kupil zasebni zbiratelj.

Artemisia Gentileschi (1593-1654) je bila že za življenja priznana in uveljavljena umetnica. Med drugim je bila prva ženska, ki je bila včlanjena v znamenito florentinsko Accademio del Disegno.


Rodila se je leta 1593 v Rimu. Njen oče, slikar Orazio Gentileschi, je bil dober prijatelj Caravaggia, kot otrok ga je verjetno večkrat srečevala. Da je bil njen oče slikar, ji je v renesančni Evropi omogočilo, da se je lahko tudi sama posvetila slikarstvu. Vendar je za to plačala visoko ceno. Slikar Agostino Tassi, ki ga je njen oče najel kot učitelja, jo je posilil.

Njen oče je šel na sodišče. Na procesu je več ljudi, tudi umetnica, pričalo proti Tassiju. Sodišče ga je oprostilo, saj ga je ščitil papež, ki je pri Tassiju naročil freske.

Pozneje je v Firencah na novo začela življenje in kariero pod pokroviteljstvom velikega vojvode toskanskega. Delovala je še v Pratu in Benetkah, nato med letoma 1620 in 1630 spet v rodnem mestu in nazadnje v Neaplju, kjer je tudi umrla.

Na upodobitvi Lukrecije je vidna umetničina želja, da šokira. Vodja oddelka del starih mojstov v avkcijski hiši Matthieu Fournier pa je dodal, da je slika avtobiografska. "Umetničina zgodba je zelo podobna Lukrecijini, le da je Artemisia sprejela drugačno odločitev," je povedal za AFP.