Revija Reporter
Magazin

Na čelo hokejske reprezentance se vrača Matjaž Kopitar

STA

7. jun. 2018 5:55

Deli na:

Slovenska hokejska reprezentanca ima novega selektorja. Finca Karija Savolainena, ki je Slovence vodil na letošnjem drugoligaškem SP v Budimpešti in pred tem še na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, je zamenjal Matjaž Kopitar.

Kot so včeraj sporočili s Hokejske zveze Slovenije, so z nekdanjim in bodočim selektorjem dosegli načelni dogovor, da v prihodnji sezoni prevzame vodenje članske izbrane vrste.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je sicer že na torkovi skupščini zveze dejal, da so blizu dogovora s Kopitarjem. Za novega stratega bo v prihodnje prvi izziv poskus vrnitve med elito na drugoligaškem SP v Kazahstanu.

Kopitar je Slovenijo že vodil od decembra 2010, ko je nasledil Johna Harringtona, pa bo konca elitnega SP 2015 na Češkem, ko je odstopil s položaja glavnega trenerja. Takrat ga je zamenjal njegov dotedanji pomočnik Nik Zupančič, slednjega pa lani Savolainen.

V prvem obdobju na mestu selektorja izbrane vrste je Kopitar vodil Slovenijo na elitnem SP 2011 na Slovaškem in izpadel v nižji rang, na domačem drugoligaškem SP 2012 se je potem Slovenija spet uvrstila med elito.

Leto zatem je Kopitar s Slovenijo na elitnem SP 2013 znova izpadel, uspešen pa je bil v olimpijskih kvalifikacijah 2013 na Danskem, kjer se je Slovenija uvrstila na OI 2014, ter tudi na teh olimpijskih igrah v Sočiju. Na drugoligaškem SP 2014 se je Slovenija pod njegovim vodstvom vrnila med elito, Kopitar pa je slovensko izbrano vrsto nazadnje vodil na SP v Ostravi 2015, kjer je Slovenija izpadla med drugoligaše, Kopitar pa končal selektorsko zgodbo.

Pozneje je kot trener delal v Švici, zdaj pa je del strokovnega štaba mlajših selekcij ekipe NHL Los Angeles Kings.