stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Borštnikovem srečanju slavila Hedda Gabler

Deli na:
Na Borštnikovem srečanju slavila Hedda Gabler

Foto: Bobo

Najboljša uprizoritev minule sezone je po presoji žirije Festivala Borštnikovo srečanje Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik in izvedbi Drame SNG Maribor. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je nagrado za najboljšo uprizoritev sezone 2014/15 podelilo predstavi Luftballett 2.2 po scenariju in v režiji Vlada Repnika Gotvana.

Hedda Gabler prejme na nocojšnji prireditvi v Mariboru veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, uprizoritev izžareva vrhunskost na več ravneh: od do skrajnosti mogočega prečiščenega besedila, preko učinkovite omejevalne scenografije, prefinjene kostumografije do asketske, a prepričljive igralske prezence. Na ta način se nam uprizoritev razkrije kot laboratorij emocij, kjer je mogoče razločno slediti mikroskopskemu izpostavljanju detajlov. Uprizoritev Hedda Gabler je aktualen, prečiščen, akvarijski prikaz malomeščanstva in njegovih problemov, tako značilnih tudi za današnji čas. Goran Ferčec, Koležnikova in Metka Damjan pa prejmejo še Borštnikovo nagrado za dramaturški koncept uprizoritve Hedda Gabler.

Samodejna predstava Luftballett 2.2, ki je nastala v produkciji GVR babaLAN in Kina Šiška, z bogatim referenčnim ozadjem zareže v temeljno vprašanje, kaj je gledališče in kaj iščemo v njem. Z izgonom igralca z odra pod vprašaj postavi gledališko konvencijo in s plesom svetlobnih teles izrisuje svojevrstno genezo sveta med naravo, človekom in tehnologijo, piše v utemeljitvi nagrade.

Borštnikovo nagrado za režijo prejme Yulia Roschina za režijo uprizoritve Gospa Bovary v izvedbi SNG Nova Gorica. Kot piše v utemeljitvi, režijski koncept izvrstno uravnoveša senzibilnost in brutalnost ter kritično zastavlja vprašanja o zgodovinskem in sodobnem položaju in (ne)moči tako ženske kot moškega. Pri tem gledališke mehanizme "razgali", pred nami je odrski dogodek, ki navidezno ničesar ne skriva, a kljub temu ostaja privlačen in nepredvidljiv do zadnjega hipa.

Borštnikove nagrade za igro prejmejo Jernej Šugman za vlogo Emirja v uprizoritvi Jugoslavija, moja dežela v izvedbi SNG Drama Ljubljana, Polona Juh za vlogo Friede v uprizoritvi Grad v izvedbi SNG Drama Ljubljana, Nataša Matjašec Rošker za vlogo Hedde Gabler v uprizoritvi Hedda Gabler in Jette Ostan Vejrup za vlogo Here v uprizoritvi Iliada, ki je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega, SNG Drama Ljubljana in Cankarjevega doma. Borštnikovo nagrado za mladega igralca pa prejme Vito Weis za vlogi Leona in Rodolpha v uprizoritvi Gospa Bovary.

Borštnikovo nagrado za scenografijo prejmeta Numen in Ivana Jonke za uprizoritev Grad, za kostumografijo je nagrajena Ana Savić Gecan za uprizoritev Jugoslavija, moja dežela, za oblikovanje svetlobe je nagrajen Pascal Merat za Iliado.

Borštnikovo nagrado po presoji žirije prejme izvedbeno-igralski ansambel za kolektivno igro v uprizoritvi Iliada za njihovo enotnost, predanost in dih jemajočo zmožnost delovati kot eno telo, kot živ organizem.

Najvišje priznanje za igralsko ustvarjalnost Borštnikov prstan letos prejme Ljerka Belak. Nagrade so podelili na nocojšnji prireditvi v SNG Maribor.