Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Blejskem otoku tradicionalni Dnevi potice

Deli na:
Na Blejskem otoku tradicionalni Dnevi potice

Foto: Bobo

Na Blejskem otoku ob današnjem katoliškem prazniku brezmadežnega spočetja device Marije pripravljajo že tradicionalne Dneve potice.

Obiskovalci si bodo od danes do nedelje v Potičnici na otoku ogledali prikaz peke potice. Dogajanje pa bo dopolnila slikarska razstava Via mea.

Dneve potice je blejska župnija prvič pripravila pred štirimi leti, sedaj pa je prireditev postala že tradicionalna. Obiskovalci si bodo za ceno devetih evrov, ki vključuje tudi pristojbino za Blejski otok, ogledali peko potice in to slovensko praznično jed preizkusili.

V Potičnici pripravljajo tradicionalno slovensko potico raznovrstnih okusov. Najbolj razširjena in priljubljena je orehova potica, pečena v krušni peči v lončenem, običajno ročno izdelanem modelu v obliki Kristusove krone.

Poleg bolj običajnih vrst potic z orehi, makom ali pehtranom v Potičnici pripravljajo tudi potice z bolj nenavadnimi nadevi, od suhega sadja, lešnikov, mandljev in pistacij do kostanja, svežega sadja in drobnjaka.

Prikaz peke potice bo od danes do nedelje potekal vsak dan od 9. do 15. ure. Prav tako bo na voljo vodenje po slikarski razstavi Via mea avtorice Mire Ličen Krmpotić, ki jo bodo odprli danes z glasbenim programom mešanega pevskega zbora Georgios Piran. Danes ob 15. uri pa bo tudi maša ob prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja.

Omenjeni katoliški praznik temelji na dogmi oziroma verski resnici, ki jo je 8. decembra 1854 razglasil papež Pij IX., in sicer, da je bila Jezusova mati že od svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha in je bila tako spočeta brezmadežno.