horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Magazin

Mozart in Handke med vrhunci 100-letnice salzburškega festivala 2020

Deli na:
Mozart in Handke med vrhunci 100-letnice salzburškega festivala 2020

Peter Handke - Foto: Profimedia

Salzburški poletni festival bo julija in avgusta naslednje leto praznoval svojo 100-letnico. Med vrhunci, s katerimi bodo zaznamovali jubilej, organizatorji napovedujejo dela najbolj slavnega avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta in letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo Petra Handkeja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mozart bo zastopan z operama Don Juan in Čarobna piščal ter številnimi koncerti, kontroverzni avstrijski pisatelj Handke pa bo prispeval novo igro o mladeniču, ki se je leta 2003 žrtvoval v Pragi z nasprotovanjem političnemu, družbenemu in okoljskemu dogajanju.

Protest in sprememba pa ne bosta le v središču Handkejeve igre, ampak tudi v dveh opernih produkcijah, ki jih bodo prav tako uprizorili prihodnje poletje: Boris Godunov ruskega skladatelja Modesta Musorskega in Intolleranza 1960 italijanskega komponista Luigija Nona.

Direktor festivala Markus Hinterhäuser je povedal, da se je festival leta 1920 začel ne le kot kulturni projekt, ampak tudi kot politični dogodek, ki bi razvil nov, utopičen pogled na svet po prvi svetovni vojni. Odtlej je festival napisal "nič več in nič manj kot 100 let kulturne zgodovine", je dejal.

Salzburg velja za eno najbolj pomembnih predstavitev klasične glasbe na svetu, poleg festivalov, kot so Bayreuth v Nemčiji, Glyndebourne v Veliki Britaniji in Aix-en-Provence v Franciji.

Miroljubne korenine festivala bo po poročanju dpa podčrtal mladi litovski dirigent Mirga Grazinyte-Tyla, ki bo vodil izvedbo Vojnega rekviema Benjamina Brittna. Na programu jubilejne sezone pa bodo tudi grški maestro Teodor Currentzis, ki bo dirigiral Don Juanu, ruska sopranistka Anna Netrebko, ki bo pela naslovno vlogo v Puccinijevi Tosci in ameriški režiser Robert Wilson, ki bo postavil Händlov oratorij Mesija.

loading...
Loading...