strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

marijana-batinić Njena.si

Ljubezen na vasi: Voditeljica Marijana Batinić se...

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mož, ki je na Everestu doma: šerpa Kami Rita že 26. na najvišji gori sveta

Deli na:
Mož, ki je na Everestu doma: šerpa Kami Rita že 26. na najvišji gori sveta

Foto: Profimedia

Nepalski šerpa in gorski vodnik Kami Rita se je že 26. povzpel na Mt. Everest, s čimer je še izboljšal svoj lastni rekord. Dvainpetdesetletnik je 8848 m visoko najvišjo goro skupaj s skupino desetih šerp osvojil v soboto zvečer ob 18.55 po lokalnem času, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Omejena skupina se je na najvišjo točko zemeljske oble povzpela, da pripravi vrvi za prihajajoče skupine alpinistov iz tujine.

Kami Rita se je na Mt. Everest prvič povzpel že daljnega leta 1994. Med osvojenimi vrhovi pa ima tudi druge himalajske osemtisočake. Ves ta čas se je zapisal tudi poklicu šerpe, ki kot gorski vodniki in nosači pomagajo tujim alpinistom pri vzponih.

Ne gre spregledati, da gre za zelo nevarno delo. Obenem pa je priložnost za zaslužek zelo kratka. Glavna sezona vzpona na Mt. Everest, ki leži na meji med Nepalom in Tibetom, je omejena na nekaj spomladanskih tednov, ko to dopuščajo vremenske razmere.

V zadnjih letih je priložnosti več, saj je gora postala tudi turistična in vse več je "amaterskih alpinistov", ki poskušajo osvojiti vrh. Prva sta se na goro leta 1953 povzpela Edmund Hillary in Tenzing Norgay, v zdaj skoraj sedmih desetletjih pa je vrh obiskalo več kot 5000 ljudi. Večsto jih je pri poskusu vzpona sicer tudi umrlo.