premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Moških v rdečem se bolj bojimo

Deli na:
Moških v rdečem se bolj bojimo

Foto: Arhiv Reporterja

Da moški, odeti v rdeče, delujejo bolj strašljivo in dominantno, vedo biki že od nekdaj, sedaj pa temu pritrjujejo tudi znanstveniki.

V študiji, ki jo objavlja časnik Biology Letter britanskega Kraljevega združenja, so znanstveniki preučevali odzive skupaj stotih moških in žensk na fotografije moških, oblečenih v oblačila različnih barv oz. v rdečo, modro ali sivo. Od njih so zahtevali oceno agresivnosti in avtoritarnosti ter duševnega stanja moških na fotografijah.

Moške, oblečene v rdeče, so sodelujoči označevali kot bolj agresivne in dominantne, prav tako pa so jih večkrat označevali za jezne kot tiste, ki so bili oblečeni v sivo ali modro, navajajo znanstveniki z Univerze v britanskem Durhamu.

Da bi lahko rdeča oblačila pripomogla k možnostim posameznika, da zmaga na športnem tekmovanju, so pokazale že pretekle študije, kot tudi, da je rdeča znak dominacije nad drugimi vrstami. Najnovejša raziskava pa kaže povezave med barvo oblačil in tem, kako se posameznika dojema, pri čemer rdeča med ljudmi očitno sproža določene duševne asociacije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.