benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Miran Tepeš o pokojnem Nykänenu: Spremenil je skakanje, marsikdaj je bil za razred boljši od ostalih

Deli na:
Miran Tepeš o pokojnem Nykänenu: Spremenil je skakanje, marsikdaj je bil za razred boljši od ostalih

Matti Nykän - Foto: Bobo

Nekdanji smučarski skakalec Miran Tepeš, dobitnik srebrne olimpijske kolajne na igrah v Calgaryju 1988, se legendarnega Finca Mattija Nykänena spominja kot dominantnega smučarskega skakalca in znanilca nove generacije.

"On je dominiral v tistem obdobju, tudi v mojem najboljšem skakalnem obdobju. Ima vrsto medalj. Odstopal je od ostalih. Marsikdaj je bil za en razred boljši od ostalih. Ne zmeraj, kdaj smo bili tudi mi pred njim. Bil je znanilec nove generacije. Pred njim so bili skoki na moč. Na treningih se je hodilo peš na skakalnice, šele kasneje so uvedli žičnice. On je bil lažji in je spremenil skakanje. Ostali smo morali hujšati, da smo bili lahko konkurenčni. Bil je velik talent," se Nykänena, ki je umrl sinoči, spominja Tepeš.

"Imel je težave z alkoholom. Zelo malo ga je prenesel. En deciliter ali dva piva je bilo dovolj, da je postal agresiven. Ni se nadzoroval, na žalost je bil znan tudi po tem. Po športni karieri je na žalost precej zabredel," se je bolj temačnega obdobja legendarnega Finca dotaknil Tepeš, ki zdaj opravlja vlogo pomočnika direktorice tekem svetovnega pokala smučarskih skakalk Chike Yoshida.



Tepeš je leta 1988 na olimpijskih igrah v Calgaryju skupaj s Primožem Ulago, Matjažem Debelakom in Matjažem Zupanom osvojil srebro na ekipni tekmi, pred slovensko četverko so bili Finci, med njimi je bil tudi Nykänen. Ta je na igrah v Kanadi osvojil vse tri možne zlate medalje, tudi obe na posamičnih tekmah.

"Bili smo precej močni. In čisto konkurenčni. Toliko pa Finci niso dominirali. Dobro so skakali, mi prav tako, ampak na koncu so bili boljši. Matti je takrat dominiral na OI. Dobil je obe posamični tekmi. Največ je pripomogel k zmagi svoje ekipe," se spominja Tepeš.