vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Magazin

Miran Tepeš o pokojnem Nykänenu: Spremenil je skakanje, marsikdaj je bil za razred boljši od ostalih

Deli na:
Miran Tepeš o pokojnem Nykänenu: Spremenil je skakanje, marsikdaj je bil za razred boljši od ostalih

Foto: Bobo - Matti Nykänen

Nekdanji smučarski skakalec Miran Tepeš, dobitnik srebrne olimpijske kolajne na igrah v Calgaryju 1988, se legendarnega Finca Mattija Nykänena spominja kot dominantnega smučarskega skakalca in znanilca nove generacije.

"On je dominiral v tistem obdobju, tudi v mojem najboljšem skakalnem obdobju. Ima vrsto medalj. Odstopal je od ostalih. Marsikdaj je bil za en razred boljši od ostalih. Ne zmeraj, kdaj smo bili tudi mi pred njim. Bil je znanilec nove generacije. Pred njim so bili skoki na moč. Na treningih se je hodilo peš na skakalnice, šele kasneje so uvedli žičnice. On je bil lažji in je spremenil skakanje. Ostali smo morali hujšati, da smo bili lahko konkurenčni. Bil je velik talent," se Nykänena, ki je umrl sinoči, spominja Tepeš.

"Imel je težave z alkoholom. Zelo malo ga je prenesel. En deciliter ali dva piva je bilo dovolj, da je postal agresiven. Ni se nadzoroval, na žalost je bil znan tudi po tem. Po športni karieri je na žalost precej zabredel," se je bolj temačnega obdobja legendarnega Finca dotaknil Tepeš, ki zdaj opravlja vlogo pomočnika direktorice tekem svetovnega pokala smučarskih skakalk Chike Yoshida.Tepeš je leta 1988 na olimpijskih igrah v Calgaryju skupaj s Primožem Ulago, Matjažem Debelakom in Matjažem Zupanom osvojil srebro na ekipni tekmi, pred slovensko četverko so bili Finci, med njimi je bil tudi Nykänen. Ta je na igrah v Kanadi osvojil vse tri možne zlate medalje, tudi obe na posamičnih tekmah.

"Bili smo precej močni. In čisto konkurenčni. Toliko pa Finci niso dominirali. Dobro so skakali, mi prav tako, ampak na koncu so bili boljši. Matti je takrat dominiral na OI. Dobil je obe posamični tekmi. Največ je pripomogel k zmagi svoje ekipe," se spominja Tepeš.

Loading...