Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Miha Turšič z gladovno stavko zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka

Deli na:
Miha Turšič z gladovno stavko zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka

Foto: Bobo

Soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Miha Turšič od srede gladovno stavka v prostorih Moderne galerije. S stavko izraža nezadovoljstvo z delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT in podobnih ustanov, in med drugim zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka.

Turšič je poudaril, da se je za gladovno stavko "odločil pri polni zavesti". Od ministrstva za kulturo, ki je po njegovem mnenju uničilo KSEVT, zahteva odstop vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu in premestitev v drugo javno službo, ki ne zahteva razumevanja umetnosti.

Na včerajšnji novinarski konferenci je povedal, da direktorat zadnje leto zavrača kakršenkoli dialog s KSEVT. Po njegovih besedah so na direktoratu izvajali politično manipulacijo, tako do kabineta ministrice kot do vodstva občine Vitanje: "Operirali so z zastraševanjem, kar se tiče evropskih sredstev pri izgradnji objekta, in proizvajali nove probleme, namesto, da bi jih reševali."

"To njihovo birokratsko politikantstvo in aroganca se kažejo predvsem skozi popolno nespoštovanje do umetnosti, skozi pozicijo birokratske avtoritarnosti," je dodal. Turšič zahteva tudi, da se občinski javni zavod KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo.

Na ministrstvu so izrazili podporo Močnikovi, saj, kot so zapisali v odzivu na Turšičevo zahtevo, ravna skrbno z javnimi sredstvi in skladno z zakoni. Kot so pojasnili, je bila v letu 2014 s KSEVT sklenjena pogodba v višini 110.000 evrov, za katero na ministrstvu do včeraj niso prejeli ustrezne obračunske dokumentacije za 45.874 evrov, ki bi morala biti predložena konec letošnjega februarja. Glede tega se je direktorat večkrat sestal s predstavniki občine in KSEVT, vendar dane obljube o predložitvi manjkajoče dokumentacije niso bile izpolnjene. Zato je bilo ministrstvo v skladu z zakonom prisiljeno avgusta Občini Vitanje izdati zahtevek za vračilo sredstev.

Glede Turšičeve zahteve, da se KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno institucijo, pa so na ministrstvu pojasnili, da gre za občinski javni zavod, zato ministrstvo nima glede tega javnega zavoda nobenih pristojnosti.

Tretja Turšičeva zahteva se nanaša na zvišanje sredstev državnega proračuna za kulturo na dva odstotka. "Pogovarjati se o minimumu se mi zdi dobesedno ponižujoče. Mislim, da bi se morali v tej državi pogovarjati zgolj o tem, kako za kulturo doseči maksimum!"

Kot poudarjajo na ministrstvu, podpirajo povišanje sredstev državnega proračuna za kulturo.

Predsednik programskega sveta KSEVT Jurij Krpan je poudaril, da dvig proračuna za kulturo ni zgolj stvar kulturne politike, temveč politike nasploh. KSEVT je po njegovih besedah primer, ko se kompetence prekrivajo. Ne gre zgolj za kulturo, gre tudi za znanost, tehnologije, izobraževanje. Ves čas si prizadevamo, da bi se ta področja prekrivala, da bi se iskale sinergije med različnimi ministrstvi, je dodal.

Po Turšičevih besedah je tretja točka rezultat vzročno-posledičnosti. "Glavno sporočilo je, da stalno nižanje sredstev za kulturo ne rezultira zgolj v nižjem standardu, ampak tudi v nepovratnem uničevanju kulture, umetnosti, kulturne dediščine, itd.," je pojasnil in dodal, da se s politiko, ki zgolj proizvaja probleme, rešuje jih pa ne, ne more strinjati.

KSEVT je v minulih letih sprejel več kot 80.000 obiskovalcev, izpeljali so 26 dogodkov, na račun lanskega arhitekturnega bienala pa se je z njihovim delovanjem seznanilo 300.000 obiskovalcev. Zavod je bil leta 2010 ustanovljen kot zasebni zavod, leta 2013 pa je začel delovati kot javni zavod.

S strani ministrstva je KSEVT, ki se ukvarja s kulturalizacijo vesolja, za delovanje v lanskem letu prejel 80.000 evrov, letos pa le 7000. Dodatnih 10.000 evrov je letos prejel od Občine Vitanje. Zaradi pomanjkanja sredstev v KSEVT ne uspejo realizirati že dogovorjenih projektov ali izvajati programa, ki vključuje med drugim razstave in simpozije, odstopila je tudi ekipa, ki se je ukvarjala z izobraževanjem.

Turšič je poudaril, da so v KSEVT pahnjeni čez rob preživetvenega minimuma. Zaradi vsega omenjenega je v sredo tudi odstopil kot v.d. direktorja zavoda.

V Moderni galeriji bo Turšič gladovno stavkal v času delavnika galerije, prespal pa bo v galeriji Kapelica. Njegova gladovna stavka bo trajala, dokler zahteve ne bodo izpolnjene.

Na ministrstvu pa so v zvezi s KSEVT pojasnili še, da se je Občina Vitanje kot ustanoviteljica zavoda tudi po že omenjeni pogodbi v višini 110.000 evrov zavezala, da bo zagotovila javna sredstva za delovanje zavoda. Sredstva, ki jih je občina prejela po tej pogodbi, so bila dodatna sredstva za delovanje zavoda, določena na podlagi ugotovljenega javnega interesa iz sklepa vlade.

Občina Vitanje se je zavezala, da pogodbena sredstva nameni sofinanciranju programskih stroškov zavoda KSEVT v letu 2014, kot to izhaja iz potrjenega programa dela in finančnega načrta zavoda in omenjene pogodbe, kakor tudi, da bo zavodu KSEVT v letu 2014 zagotovila lastna proračunska sredstva zunaj te pogodbe, so zapisali na ministrstvu.

Ministrstvo je tudi seznanjeno s predlagano letno porabo sredstev zavoda KSEVT v višini 450.000 evrov, kar, kot so zapisali, daleč presega možnosti financiranja iz razpoložljivih proračunskih sredstev ministrstva. Letos so prejeli vlogo za interventno sofinanciranje dveh projektov in jo ugodno rešili. Odobrenih je bilo 25.000 evrov, a že ob prvem poslanem zahtevku za izplačilo je ponovno ugotovilo, da priložena obračunska dokumentacija za porabljena sredstva ne ustreza pogodbenim obveznostim.