bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Magazin

Michelangelova čačka vredna 200 tisočakov

Deli na:
Michelangelova čačka vredna 200 tisočakov

Michelangelova skica preprostega kvadrata je bila prodana za 201.600 dolarjev. - Foto: Christie's

Porumenel kos papirja, na katerega je renesančni umetnik Michelangelo narisal preprost kvadrat, je bil na dražbi prodan za 201.600 dolarjev, kar je kar 33-krat več od ocenjene vrednosti skice, so v sredo sporočili iz dražbene hiše Christie's.

Skico so v dražbeni hiši ocenili na nekaj manj kot 10.000 ameriških dolarjev, poroča francoska AFP. Umetnik je narisal marmorni blok, na njem je napisana beseda simile ali podoben v slovenščini. Verjetno je nastala v času, ko je Michelangelo slikal znameniti stropu Sikstinske kapele v Vatikanu, je januarja za agencijo povedal strokovnjak iz avkcijske hiše Stijn Alsteens.

Skico spremlja pismo, ki ga je leta 1836 napisal Cosimo Buonarroti, Michelangelov zadnji neposredni potomec. V pismu ponuja delo svojega prednika Michelangela siru Johnu Bowringu, bodočemu guvernerju Hongkonga, čigar podpis je na dnu lista.

Pismo in skica sta bila pritrjena na hrbtno stran risbe, ki je bila desetletja v zasebni zbirki. Na skici sicer ni umetnikovega podpisa, vendar raziskave kažejo, da je kvadrat s pripisom Michelangelovo delo.

Kot navajajo v dražbeni hiši, naj bi bilo manj kot deset Michelangelovih del še vedno v zasebni lasti. Večino njegovih del sicer hranijo v italijanskem muzeju Casa Buonarroti.