Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Messiju rekordna šesta nagrada Fife za najboljšega na svetu

Deli na:
Messiju rekordna šesta nagrada Fife za najboljšega na svetu

Lionel Messi, Jill Ellis, Jürgen Klopp in Megan Rapinoe. - Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v Milanu podelila nagrade najboljšim za leto 2019. Najbolj prestižna žoga je šestič pripadla argentinskemu napadalcu Barcelone Lionelu Messiju. V ožjem izboru sta bila še nizozemski branilec angleškega Liverpoola Virgil van Dijk in portugalski napadalec Juventusa Cristiano Ronaldo.

Argentinec je ligo prvakov končal kot najboljši strelec, z Barcelono je osvojil špansko prvenstvo, bil je tudi najboljši strelec Evrope, z Argentino pa tretji na južnoameriškem prvenstvu.

Messi je nagrade za najboljšega igralca leta prejel že v letih 2009, 2010, 2011, 2012, 2015. Je prvi igralec, ki je prejel šest Fifinih nagrad za najboljšega nogometaša sveta.

Njegov nekdanji tekmec iz madridskega Reala Ronaldo ostaja pri petih žogah.

Čeprav so pred izborom največ možnosti namenjali Van Dijku, ki je z Liverpoolom letos osvojil ligo prvakov, pa je Hrvata Luko Modrića nasledil Messi.

Liverpool je pobral ostali dve nagradi. Najboljši vratar leta je Brazilec Alisson (Liverpool). V izboru sta bila še njegov rojak Ederson (Man City) in Nemec Marc-Andre Ter Stegen (Barcelona).

V svetovno znani operni hiši La Scala so podelili tudi nagrado najboljšemu trenerju.

V moški konkurenci je pričakovano zmagal na Otoku brez vsakega dvoma najbolj priljubljeni Nemec Jürgen Klopp, ki je zasedbo z Anfielda popeljal do najbolj čislanega naslova v nogometu, zmagovalcev lige prvakov.

V ožjem angleškem premierligaškem obračunu je ugnal Pepa Guardiolo, trenerja Manchester Cityja, in Mauricia Pochettina, stratega Tottenhama.

Klopp je poskrbel za kar nekaj muzanja pred razglasitvijo letošnjih prejemnikov laskavih priznanj s šaljivo izjavo: "Če ne bom zmagal nocoj, ne bom umrl žalosten, upam, da čez 40 ali 50 let."



Po razglasitvi pa je v svojem slogu dejal: "Nihče pred dvajsetimi, deseti, petimi, štirimi leti ni pričakoval, da bi lahko stal tukaj. V čast mi je biti trener tako neverjetni skupini igralcev. Kot trener si lahko zgolj tako dober, kot je dobro tvoje moštvo. To je individualna nagrada, ki je ne razumem najbolj, saj sem tukaj zaradi veliko ljudi."

Madžarski najstnik Daniel Zsori je presenetljivi prejemnik nagrade za najlepši gol leta, poimenovane po slovitemu madžarskemu napadalcu Ferencu Puskasu.

Osemnajstletni v Romuniji rojeni Zsori je na derbiju med Debrecenom in Ferencvarošem v 81. minuti vpisal svoj prvi nastop v profesionalni karieri, zgolj dvanajst minut kasneje pa poskrbel za evforijo na stadionu, ko je s škarjicami premagal gostujočega vratarja in svoji takratni ekipi iz Debrecena priboril tri točke.

Med kandidati sta bili tudi mojstrovini Lionela Messija in Zlatana Ibrahimovića. Lani je nagrado osvojil zvezdnik Liverpoola Mohamed Salah.

Nagrada za najboljšo igralko leta je pripadla Američanki Megan Rapinoe, članici svetovnih prvakinj in ameriške ekipe Reign. V ožjem izboru sta bili še Angležinja Lucy Bronze (Lyon) in Američanka Alex Morgan.

Najboljša vratarka leta je Nizozemka Sari van Veenendaal, članica svetovnih podprvakinj, ki je letos iz Arsenala prestopila v madridski Atletico. V ožjem izboru sta bili še Čilenka Christiane Endler (Paris Saint-Germain) in Švedinja Hedvig Lindahl (Chelsea, Wolfsburg).

V kategoriji trenerjev ženskih ekip je nagrado pobrala selektorica svetovnih prvakinj, reprezentantk Združenih držav Amerike, v Angliji rojena Jill Ellis. V izboru sta bila še selektor levinj, angleških reprezentantk, Phil Neville in trenerka Nizozemk Sarina Wiegman.

Nagrado za fair play sta prejela moštvo Leeds United in trener Marcelo Bielsa, ki je svojim varovancem na tekmi proti Aston Villi naročil, naj prejmejo zadetek in tako izničijo prednost, do katere naj bi prišli na nedopusten oziroma nečasten način.

Silvia Grecco pa je poskrbela za najlepšo navijaško zgodbo leta ter osvojila posebno Fifino priznanje, namenjeno nogometnim navijačem. Brazilka slepega sina vodi na prav vsako tekmo njegovega priljubljenega kluba Palmeiras in mu simultano opisuje dogajanje na igrišču.